Startende ondernemer van de maand: Jonathan Tan

Vliegende Startdoos | Winnaar| Jonathan Tan

Interview met winnaar €1000,- startkapitaal bij Vliegende Startdoos

De Vliegende Startdoos helpt startende ondernemers met allerlei zaken die komen kijken bij het opstarten van een eigen bedrijf. Hierbij kun je denken aan het afsluiten van een goede verzekering en het regelen van de financiën. Als ontvanger van de Vliegende Startdoos maak je bovendien kans op €1000,- startkapitaal. De gelukkige winnaar van het startkapitaal deze maand is Jonathan Tan. Hij is actief als dj en producer, werkt op freelancebasis als leraar op de Herman Brood Academie en opende onlangs zijn eigen school voor producers. Wij interviewden hem over de start van zijn onderneming.

Je bent net begonnen met een eigen onderneming! Kun je iets over je bedrijf vertellen?

Met alle plezier! Ik heb het geluk dat ik mijn passie mag uitoefenen als beroep, namelijk muziek. Als dj (alias Wantigga) heb ik mogen spelen in Europa en Azië, als producer breng ik muziek uit en ik ben actief als freelance leraar bij de Herman Brood Academie en op mijn eigen school voor producers “Low End Theory”.

Wat is de reden dat je de stap hebt gezet om voor jezelf te beginnen?

Muziek was altijd een hobby en op een gegeven moment heb ik mezelf uitgedaagd om hier mijn werk van te maken. Toen ik merkte dat er toekomst was voor mijn soort muziek, heb ik de stap gemaakt om te stoppen met werken (voor een baas) en fulltime muziek te gaan maken.

Waar wil je naartoe met jouw onderneming? Heb je een doel of grote droom?

Ik wil mijn muziek maken zonder compromis en dit delen met de wereld. Zoals een schilder schildert, wil ik mijn gedachten en gevoelens communiceren door middel van geluid. Ik wil in contact komen met culturen en muziek van over de hele wereld en dit doorgeven aan muziekliefhebbers.

Waar ben je tot nu toe tegenaan gelopen bij het starten van je onderneming?

Overzicht bewaren is ontzettend belangrijk. Ik moest een structuur opzetten voor mijn administratie, alle contracten en afspraken archiveren. Voor mij is dit erg belangrijk, omdat ik van nature nogal chaotisch ben. Het geeft veel rust nu dit allemaal goed is geregeld.

Heeft de Vliegende Startdoos je geholpen bij de start van jouw bedrijf? Op welke manier?

Vooral de checklists vond ik erg nice. Het dwong mij om nog eens na te denken en erachter te komen of ik alles goed had geregeld. Ik heb een middag besteed om alle links te checken en kijken of ik niet een betere beslissing kon nemen. Sommige beslissingen, zoals het kiezen van je bank of verzekering, neem je in het begin en daar blijf je bij. Daarom zijn deze extra belangrijk.

Hoe ga jij jouw €1000,- startkapitaal besteden?

Ik ga een camera kopen zodat ik op mijn social media meer aandacht kan geven aan fotografie. De rest van het startkapitaal houd ik nog even achter de hand zodat ik een klein vangnet heb als het even wat minder gaat.

Wat is volgens jou de grootste misvatting over zelfstandig ondernemers?

De meeste mensen denken dat zelfstandig ondernemers het altijd heel zwaar hebben. Ze zien alleen de nadelen, de onzekerheden, maar niet hoeveel vrijheid en voldoening het geeft om voor jezelf te werken. De ondernemers die echt doen waar ze van houden, zijn gelukkige mensen.

Hoe ga jij je opdrachten verzamelen? Wat is jouw Unique Selling Point?

In mijn geval is mijn muziek mijn unique selling point, welke het beste te beschrijven is als elektronische hiphop/r&b met een soulvol gevoel. Het is niet erg commerciële muziek maar spreekt toch mensen over de hele wereld aan. Ik verzamel opdrachten door muziek uit te brengen in combinatie met mixtapes en een representatieve feed op de socials.

Heb je nog een goede tip voor mensen die twijfelen om voor zichzelf te beginnen?

Voor jezelf werken geeft ontzettend veel voldoening. Als jij gelooft in jezelf en je product en de mensen om je heen net zo enthousiast kan maken als jij zelf bent, zit je op het goede spoor. Het is hard werken, ik ga niet voor je liegen. Maar aan het eind van de rit kun je jezelf op je schouders tikken for a job well done. Doe wel goede research voor je je inschrijft, er komt vaak meer bij kijken dan mensen denken. Voor vragen en hulp staat er genoeg online dus daar kom je al een heel eind mee.

Ben jij ook net begonnen als ondernemer en kun je wel een steuntje in de rug gebruiken? Vraag dan hier de Vliegende Startdoos aan en maak direct kans op €1000,- startkapitaal!

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Appwiki - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →