“A goal without a plan is just a wish”

interview Knab

Interview met Britt van Engeland van B. Your Event Manager

Als zzp’er wil jij jouw financiën graag zo goed mogelijk geregeld hebben. Spaar je wel (genoeg)? Plan je voldoende vooruit? Om te kijken hoe succesvolle ondernemers dit doen, interviewen wij maandelijks een van onze leden. Deze maand: Britt van Engeland van B. Your Event Manager. Wij vroegen haar hoe zij haar zaken op het gebied van financiën als zzp’er heeft geregeld. Het interview wordt mede mogelijk gemaakt door zzp-bank Knab, themapartner van ZZP Barometer.

Vertel: wat doe je precies, en voor wie?

Ik ben zelfstandig Eventmanager, met een specialisme in eventstyling en ik maak daar graag een combinatie van. Momenteel werk ik op freelancebasis voor een aantal vaste opdrachtgevers binnen de evenementenbranche en organiseer ik zelf evenementen op projectbasis. Evenementen organiseren, een gaaf concept bedenken en dat mogen realiseren maakt mij blij en geeft mij ontzettend veel energie.

Je hebt jouw zakelijke financiën ondergebracht bij Knab. Waarom heb jij voor deze online bank gekozen?

Begin dit jaar ben ik voor mezelf begonnen, nadat ik eerst 10 jaar ervaring heb opgedaan bij andere evenementenbureaus. In mijn opstartperiode heb ik meerdere banken met elkaar vergeleken. Knab bood een aantrekkelijk pakket aan. Zowel qua kosten als qua rente. Tevens sprak het mij aan dat alles online te regelen was. Binnen een half uur was alles rond en kon ik starten met bankieren. Hoe fijn is dat!

Hoe belangrijk is het voor jou om als zzp’er een reserve achter de hand te hebben?

Heel belangrijk. Zeker in zo’n eerste jaar is het ondernemen best spannend, omdat je lastig een inschatting kan maken van je daadwerkelijke verdiensten. In de opstartfase investeer je, naast uren in projecten, ook tijd in het zorgen voor naamsbekendheid, het werven van opdrachten en netwerken. Daarbij zijn er binnen de evenementenbranche hele drukke maanden waarin veel evenementen georganiseerd worden, maar zijn er ook wat rustigere periodes. Daarbij moet je jezelf natuurlijk ook kunnen betalen gedurende vakanties en ziekte. Het is slim om met al deze aspecten rekening te houden.

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

Hoe zorg jij ervoor dat je als zzp’er genoeg financiële reserve hebt?

Ik zet maandelijks een deel van mijn inkomsten apart en keer mezelf maandelijks een vast bedrag uit. In de maanden dat er meer binnenkomt dan dat ik mezelf betaal, bouw ik aan mijn reserves.

Heb jij voor jouw bedrijf bepaalde financiële doelen opgesteld?

Voordat ik mijn bedrijf officieel ben gestart, heb ik een businessplan geschreven met financiële doelen voor de eerste twee jaar. Met een helder plan voor ogen is het makkelijker om doelen te realiseren. Natuurlijk stap voor stap.

Hoezeer ben jij als zzp’er al bezig met jouw inkomen en financiën in de toekomst? En hoe breng jij deze voor jezelf in kaart?

Door middel van een omzet- en prognoselijst monitor ik mijn inkomsten en uitgaven en heb ik altijd inzicht in mijn financiën. Indien nodig kan ik daarom altijd bijschakelen.

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

Tot slot, heb jij nog een ultieme tip voor jouw collega-zzp’ers op het gebied van financiën?

Heb een helder doel voor ogen en maak je doelen concreet. Maak je doelen ook niet te groot en wees realistisch. Behaalde doelen en successen geven zoveel energie! Nog een tweede tip: werk met een goed boekhoudprogramma, zodat je overzicht hebt. Dat geeft rust. Daarbij ben ik van mening dat je moet doen waar je goed in bent. Ik heb daarom vanaf het begin een boekhouder ingeschakeld. Zo kan ik mijn tijd investeren in zaken waar ik goed in ben en waar ik energie uit haal. Mijn boekhouder wordt trouwens heel blij van de knop ‘boekhoudexport’ van Knab. Zo heeft hij met 1 druk op de knop een overzicht van al mijn uitgaven die ik per bank heb betaald. De laatste tip is, plan betalingen in. Bij Knab kan je online betalingen inplannen op de datum dat jij wil betalen.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →