“Iedereen verdient goede arbeids- en samenwerkingsrelatie”

Avatar foto Opleidingen & ontwikkeling
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Boek vogelvrij verklaard

Interview met Joop der Weduwen over ‘Vogelvrij verklaard’

Een interview met Joop der Weduwen over zijn boek ‘Vogelvrij verklaard. Het arbeidsrecht van de zzp’er’. Zzp’ers hebben geen arbeidsrecht. Ze worden gedoogd, zoals wietplanten. Schijnzelfstandigheid? Een drogreden die staatssecretaris Wiebes gebruikte om zijn catastrofale DBA-debacle te rechtvaardigen. Het zijn enkele van de harde conclusies uit Vogelvrij verklaard: een toegankelijk geschreven en genuanceerd boek over ‘het probleem’ van de zzp’er. Wij interviewden Joop over zijn boek en het ondernemerschap. 

Joop der Weduwen is juridisch adviseur. Zijn gehele carrière heeft hij te maken gehad met de beoordeling van arbeidsrelaties en het vraagstuk zelfstandigheid. Zo stond hij in de jaren 90 aan de wieg van zelfstandigheidsbesluiten. Ook was hij betrokken bij het tot stand komen van de eerste variant van de VAR. Met zijn bedrijf Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen ondersteunt Der Weduwen ondernemers met praktisch juridisch advies en hulp.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

De vrijheid, de autonomie en de verantwoordelijkheid voor wat ik doe, hoe ik het doe, wanneer en met wie vind ik heerlijk. Tot die ontdekking kwam ik na jaren van werken in een grote organisatie, met platgetreden paden. Ik werkte veel met zzp’ers, stond aan de wieg van de eerste samenwerkingsovereenkomsten en stapte dus in feite over: van werknemer naar zelfstandige. Geen tel spijt van gehad!

Wat doe je precies? En wat is je missie?

Met mijn bedrijf, Juridische Eerste Hulp bij Ondernemen, help ik ondernemers de weg te vinden in het woud aan juridische regels. Ik gun iedereen een goede arbeids- en samenwerkingsrelatie. Daarbij ondersteun en gids ik en help ik die relatie vorm te geven.

Hoe ben je op de titel van jouw boek gekomen?

Vogelvrij verklaard verwijst onder meer naar de jacht op zogenaamde schijnzelfstandigen, een ‘uitzettingsbeleid’ voor grensgevallen. Zzp’ers zijn ongewenste vreemdelingen in het arbeidsbestel. En waarom? Omdat zzp’ers voor de belastingheffing geen optimale ‘doelgroep’ zijn. Politiek en fiscus willen alles in een keurslijf. De VAR was daarbij een soort gedoogbeleid, met de wet DBA wilde oud-staatssecretaris Eric Wiebes dat gedogen beëindigen. Die jacht op schijnzelfstandigen was een drogreden om de wet DBA, een gedrocht van een wet, erdoorheen te krijgen. Helaas en tot schade van de samenleving lukte het Wiebes ook nog. Hij kletste de wet erdoorheen en de ellende voor zzp’ers was enorm. Nu is er weer een gedoogbeleid, maar zzp’ers zijn nog altijd vogelvrij. Kijk maar hoe Rutte III de zzp’ers probeert te kooien.

Wat wil je bij de zzp’er bereiken met dit boek?

Zzp’ers zullen na het lezen van Vogelvrij verklaard beter begrijpen waarom zij zo gemangeld worden in de verschillende wetgevingsoperaties. Mijn hoop is dat zij zelf een plek gaan vinden binnen het establishment, vooral in Den Haag.

Door wie ben je geïnspireerd bij het schrijven van jouw boek?

Mijn inspiratie ligt in de voortdurende worsteling die ik door de jaren heen heb gezien van opdrachtgevers, opdrachtnemers (zzp’ers) en handhavers. Hoe om te gaan met de voortdurende schuivende panelen? Die worsteling was voor mij aanleiding om op zoek te gaan naar oorzaken en oplossingen voor de zzp’er.

Wanneer is jouw boek succesvol?

Vogelvrij verklaard is een succes als het de zzp’er en zijn opdrachtgever een beter begrip geeft over de positie van de zelfstandige. Nog mooier zou het zijn als opdrachtgevers en opdrachtnemers – zzp’ers dus – dankzij het boek gezamenlijk een oplossing vinden voor hun samenwerking. En ultiem? Binnenkort gaat minister Koolmees met partijen rond de tafel om tot nieuwe wet-en regelgeving te komen. We bieden het boek in Tweede Kamer aan. Als Vogelvrij verklaard een beetje bijdraagt aan nieuw en dit keer goed beleid, dan is het een mega-succes.

Wat is jouw favoriete (ondernemers)boek? En waarom?

Op dit moment is dat The outward mindset, van The Arbinger Institute. Ook in het Nederland verkrijgbaar als Externe mindset. Dit boek gaat over beter presteren door verder te kijken dan jezelf. Te veel focus op eigen ambitie en doelen staat samenwerking (en succes) in de weg.

Tot slot… wat is jouw belangrijkste tip voor de zzp’er?

Wees jezelf. Doe wat je doet, zoals jíj het wilt doen. Want authenticiteit leidt tot je eigen publiek, tot opdrachtgevers die bij jou passen. Het is een garantie voor succes bij dat publiek.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Aanbevolen

ZZP Barometer | Wet DBA vervangen
Zzp-wet DBA in 2020 vervangen
Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →