Begin het jaar met een goede daad

ZZP Barometer | Goede daden verrichten zzp'ers

5 manieren om een goede ondernemersdaad te verrichten

Heb je weleens een buurvrouw geholpen met het naar boven tillen van boodschappen? Iemand een lift gegeven toen zijn of haar fiets stuk was? Iemand geholpen met verhuizen? Dan voelde je je vast goed als de ander hier blij van werd en zijn dankbaarheid toonde. De gelukswetenschap bewees het al: iets goeds doen, maakt gelukkig. Zowel jou als de ander.

Misschien zijn de gelukkigste ondernemers dan ook de ondernemers die anderen echt helpen met iets. Voor mij is dat een belangrijke pijler in mijn ondernemerschap: dat ik daadwerkelijk iets positief kan veranderen voor een ander. Daarom vroeg ik me af hoe ik dat dit jaar nog meer kan doen. Mijn besluit: door elke week een dag te agenderen hiervoor. Nu had ik al besloten dat dinsdag voortaan complimentendag zou zijn. Prima dag om ook goede daden te verrichten.

Hoe goede daden je geluksgevoel verhogen

In de gelukswetenschap hebben ze aangetoond dat als je op één dag meerdere goede daden verricht (vijf) en dit gedurende lange tijd doet (zes weken) dit een significante boost geeft aan je geluksgevoel. De daden hoeven niet allemaal groot te zijn, het gaat er meer om dat het er meer dan één op een dag is. Als zelfstandige die plezier houdt in ondernemerschap en jou dat ook gunt, stelde ik mezelf de vraag: hoe vertaal ik deze gelukslessen naar zelfstandig ondernemerschap? De lijst is groeiende, maar ik geef je hierbij vast vijf tips die je geluksgevoel en dat van een ander een boost kunnen geven.

Zo verricht je goede (ondernemers)daden

  1. Geef een oprecht compliment. Gisteravond zei een vriendin: “Ik las je boek en wil je een compliment geven! Je geeft tips die voor iedereen toepasbaar zijn, het is persoonlijk geschreven en je voorbeelden zijn zo heerlijk onbevooroordeeld en toegankelijk.” Ze had ook kunnen zeggen: “Goed boek.” Maar onderbouwen waarom je iets goed of leuk vindt maakt een compliment voor een ander écht waardevol.
  2. Toon dankbaarheid. Zorg voor een dankjewel die langdurig voelbaar is door ook hier de reden te benoemen. Bel iemand op die je het afgelopen jaar met iets heeft geholpen wat je echt verder hielp. “Toen je destijds de tijd nam om me te helpen met dingen op een rijtje te zetten, motiveerde me dat erg om door te pakken. Dus mede dankzij jou heb ik nu dit bereikt. Ik bel op omdat ik je hiervoor wil bedanken.” Je kunt het natuurlijk ook in een brief doen.
  3. Bied je tijd aan. Gun iemand een uur of halve dag van je tijd om ze te helpen een probleem op te lossen. Misschien kan een bevriende ondernemer even geen oppas krijgen terwijl hij een belangrijke klus heeft. Bied aan om een paar uur op te passen.
  4. Stuur een leuk kaartje. Naar een klant of bevriende ondernemer. Zet er een bemoedigende tekst op of juist een grappige. Zorg ervoor dat het een persoonlijke tekst is.
  5. Geef iets cadeau. Je kunt een klant of bevriende ondernemer natuurlijk altijd belangeloos iets cadeau doen. Laat het iets zijn waar ze echt blij van worden. Des te blijer zij ervan worden, des te blijer jij ervan wordt.

Bovenstaande tips zijn bedoeld als inspiratie. Het is de bedoeling dat je creatief te werk gaat om de lijst te laten groeien: tips zijn welkom. Zo zorg je ervoor dat je niet altijd precies dezelfde daden herhaalt. En dat is handig, want zodra het een routine wordt draagt dat juist niet bij aan je geluksgevoel. Afwisseling is key for happiness.

Veel ondernemersgeluk!

Alexandra Smith
Alexandra Smith

Alexandra Smith is storytellingexpert en ondernemerscoach. Dagelijks helpt zij bedrijven met verhalen, pitches en presentaties. Onlangs kwam haar boek ‘Zelfstandige met plezier‘ uit. Alexandra is door haar succes een veelgevraagd spreker op mkb-events.

Bekijk alle artikelen van Alexandra Smith →
De Ondernemershypotheek - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →