Hoe kun je het voordeligst tanken?

Auto & mobiliteit
Page 1 Created with Sketch.
8 Shares
ZZP Barometer | Voordelig tanken

Bespaar op jouw brandstofkosten

Waar gooi jij je tank het liefste vol? Natuurlijk is het gemakkelijk om direct langs de snelweg te tanken. Je rijdt er letterlijk langs als je op weg bent naar een klant of opdrachtgever en je kunt er direct iets te eten en drinken scoren. Bedenk wel dat een volle tank langs de snelweg vaak een stuk duurder is dan bij een pomp die wat verder van de snelweg af ligt.

Dat is een van de conclusies uit de onlangs uitgevoerde Nationale Kampioen tanktest van de ANWB. Dat is niet het enige dat uit het onderzoek naar voren komt: de ANWB vond fikse verschillen in de Nederlandse brandstofprijzen van verschillende merken. Ook het moment waarop je tankt heeft invloed op de prijs: ’s ochtends is brandstof vaak duurder dan ’s middags of ’s avonds.

Grote verschillen per gemeente

Daarnaast hangt het er dus nogal vanaf waar je tankt. In de provincie Utrecht ben je het duurst uit en in Groningen het voordeligst. Opvallend: in Amsterdam betaal je gemiddeld 6,4 cent meer per liter benzine dan in buurgemeente Zaanstad. Zo kan één gemeentegrens tientallen euro’s aan tankkosten per jaar schelen. Van de 30 grootste gemeentes in Nederland is Emmen het goedkoopst en Leiden het duurst.

Tankmoment

Naast wáár je tankt, loont het ook om op te letten wanneer je tankt. De meeste ketens hebben namelijk dagen met gereduceerde prijzen, maar het meest voordelig ben je uit op zaterdag. Dan krijg je gemiddeld de meeste korting én op de meeste plekken. Over het algemeen geldt: ’s ochtends tank je duurder dan in de middag of avond.

Over de grens tanken

Denk je dat grensoverschrijdend tanken vele malen voordeliger is? Dit is zeker niet altijd het geval! Voor benzine geldt dat misschien wel, maar diesel is gemiddeld slechts een paar cent goedkoper in Duitsland en in België is het vaak zelfs duurder. Veel slimmer is het om vooraf een goedkoop station te zoeken dat aan of nabij de te nemen route ligt. Hierbij kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van ANWB Onderweg. Zo vind je alle tankstations in de buurt of op je route, inclusief de meest actuele tarieven.

Als ondernemer kun je je brandstofkosten in veel gevallen ook opvoeren als zakelijke kosten.

SEAT
Partner van ZZP Barometer

SEAT streeft naar het produceren van auto’s die de spannende combinatie van superieure techniek en puur rijgenot bieden. Zij zijn al 70 jaar een dynamisch, designgericht merk vol energie. Zij zijn constant op zoek naar hogere niveaus van TECHNOLOGY TO ENJOY en combineren het beste van Spaanse en Duitse techniek. Zij zijn gepassioneerde perfectionisten.

Bekijk alle artikelen van SEAT →

Aanbevolen

9 tips voor het zuinig rijden met je auto | ZZP Barometer
9 tips voor het zuinig rijden met je auto
Auto & mobiliteit
Page 1 Created with Sketch.
7 Shares
Zo houd je jouw auto in topconditie: 8 tips - Fleetwise
Zo houd je jouw auto in topconditie: 8 tips
Auto & mobiliteit
Page 1 Created with Sketch.
7 Shares

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →