Startende ondernemer van de maand: Anca Blok

Winnaar Startkapitaal Vliegende Startdoos Anca Blok

Interview met winnaar €1000,- startkapitaal bij Vliegende Startdoos

De Vliegende Startdoos helpt startende ondernemers met allerlei zaken die komen kijken bij het opstarten van een eigen bedrijf. Hierbij kun je denken aan het afsluiten van een goede verzekering en het regelen van de financiën. Als ontvanger van de Vliegende Startdoos maak je bovendien kans op €1000,- startkapitaal. De gelukkige winnaar van het startkapitaal deze maand is Anca Blok. Met haar onderneming Kunstbloc maakt zij de mooiste, persoonlijke kunstwerken voor haar klanten. Wij interviewden haar over de start van haar onderneming.

Hoe noemt de zzp'er zich het liefst? Download gratis het onderzoek

Weten hoe jouw collega-ondernemers zichzelf het liefst noemen? Download het onderzoek en ontvang exclusieve toegang tot feiten & cijfers over zzp’ers.

Meer info

Je bent net begonnen met een eigen onderneming! Kun je iets over je bedrijf vertellen?

Natuurlijk! Kunstbloc is een creatieve onderneming waarbij ik grote houtskooltekeningen in opdracht maak, passend bij het verhaal van de klant. Deze tekeningen sluiten aan bij het gevoel, een betekenisvolle gebeurtenis of bij de persoonlijke interesses, interieur of bedrijf van de klant.

Vaak vinden mensen het lastig om een passend kunstwerk voor hun interieur of bedrijf te vinden. Ik ga dan graag met hen in gesprek. In zo’n gesprek komen bijzondere verhalen op tafel, wat voor veel inspiratie zorgt. Door mijn creatieve brein vervolgens aan het werk te zetten met hun persoonlijke verhaal, ontstaan de mooiste schilderijen. Elk schilderij is uniek en draagt een grote emotionele persoonlijke waarde in zich, omdat het gaat over die klant of zijn/haar dierbaren.

Wat is de reden dat je de stap hebt gezet om voor jezelf te beginnen?

Ik herinner het me precies. Het was een natte december in 2012. Ik dacht terug aan mijn kindertijd, waarin in ik dagenlang kon knutselen en fröbelen. In die tijd voelde ik zo’n vrijheid, ik kon alles maken wat ik wilde en genoot hier enorm van. Alleen was het in die natte december anders… ik deed een opleiding Maatschappelijk werk aan het hbo. Die vrijheid en de energie die ik vroeger kreeg van het creëren, voelde ik toen helemaal niet. Ik voelde me leeg en miste mijn creativiteit. Dit moment van besef is enorm belangrijk geweest. Ik besloot te stoppen met mijn opleiding en mijn gevoel te volgen. Er viel een last van mijn schouders af en vrijwel direct daarna kwamen de creaties weer uit mijn handen. Ik bloeide volledig op en voelde, ik vond terug wat onlosmakelijk met mij is verbonden: mijn creativiteit! Vanaf dat moment besloot ik hiermee verder te gaan en op mijn gevoel te vertrouwen. Door mijn gevoel te volgen en te kiezen voor de vrijheid die bij ondernemen hoort, was het dan ook een logische stap om voor mezelf te beginnen. Ik heb hier dan ook nooit over getwijfeld. Ik wist: als dit is wat mij gelukkig maakt en ik met passie en enthousiasme mijn kunst maak, dan gaat dat gewoon lukken. En dat blijkt!

Waar wil je naartoe met jouw onderneming? Heb je een doel of grote droom?

Ik wil groeien met mijn onderneming! Ik denk altijd in vooruitgang en ben continu bezig hoe ik zaken kan verbeteren. Het lijkt me geweldig als Kunstbloc zich als een olievlek over Nederland gaat verspreiden en daarna misschien wel verder de wereld in! Daarnaast ben ik bezig om naast particulieren ook bedrijven als klant te werven om zo nog grotere opdrachten uit te kunnen voeren!

Waar ben je tot nu toe tegenaan gelopen bij het starten van je onderneming?

Doordat ik alles zelf doe, van de kunst maken tot het lassen van de lijsten, het bouwen van de website, de marketing en de administratie, merk ik dat het soms best veel is en dat ik mijn onderneming lastig los kan laten. Ik ben 24/7 met Kunstbloc bezig en dit zorgt ervoor dat ik moeilijk kan stoppen met werken. Doordat het mijn passie is en ik het met ontzettend veel plezier doe, is het goed en voelt het gelukkig niet als werk!

ZZP Barometer | Winnaar startkapitaal Vliegende Startdoos

Heeft de Vliegende Startdoos je geholpen bij de start van jouw bedrijf? Op welke manier?

Jazeker! De Vliegende Startdoos geeft je bij de start van je bedrijf direct handvatten. Ik vond dit persoonlijk erg fijn, want er komt veel op je af en je hebt geen idee waar je allemaal aan moet denken bij het opzetten van een eigen onderneming. Door de Vliegende Startdoos heb je een duidelijk overzicht waar je aan moet denken en zijn er korte lijntjes om alles direct te regelen!

Hoe ga jij jouw €1000,- startkapitaal besteden?

Ten eerste ontzettend bedankt! Ik geloofde eerst bijna niet dat het echt was, maar nu dat toch wel degelijk zo is, wil ik dit startkapitaal op een goede manier investeren. Ik ben ervan overtuigd dat het belangrijk is om jezelf altijd te blijven ontwikkelen om zowel zakelijk als persoonlijk te kunnen groeien. Daarom wil ik dit bedrag gaan besteden aan cursussen en opleidingen om met de verworven kennis Kunstbloc te laten groeien en die olievlek daadwerkelijk te verspreiden over de wereld!

Wat is volgens jou de grootste misvatting over zelfstandig ondernemers?

Ik hou niet van misvattingen, ik ontdek liever zelf en laat me leiden door de positieve kanten van het zelfstandig ondernemen. Zo inspireert de vrijgevochtenheid en het onafhankelijke in het ondernemerschap mij enorm. Ik vind het prachtig om te zien dat ondernemers hun eigen koers varen en lef durven tonen!

Hoe ga jij je opdrachten verzamelen? Wat is jouw Unique Selling Point?

Vijf jaar geleden, toen ik hobbymatig met Kunstbloc begon, tot en met nu heb ik nog nooit zonder opdrachten gezeten. Mijn kracht is het bieden van iets unieks. Mijn kunstwerken zijn persoonlijk en daarmee van waarde. Daarnaast werkt mijn passie en enthousiasme mee bij het verzamelen van mijn opdrachten, hiermee weet ik de klant aan mij te binden.

Heb je nog een goede tip voor mensen die twijfelen om voor zichzelf te beginnen?

‘I believe I can, I believe I will, I believe I know my dreams are real…’ Dit is een stukje uit de soundtrack een dansfilm. Deze film heb ik vroeger als kind eindeloos gekeken. Mijn moeder zei altijd al, dit nummer is op jouw lijf geschreven. Toen begreep ik nog niet goed waarom, maar nu motiveert en inspireert dit nummer mij om in mezelf te geloven en er volledig voor te gaan. Dit geef ik ook graag door aan de mensen om mij heen. Door in jezelf te geloven, ben je in staat om je dromen werkelijkheid te maken!

Ben jij ook net begonnen als ondernemer en kun je wel een steuntje in de rug gebruiken? Vraag dan hier de Vliegende Startdoos aan en maak direct kans op €1000,- startkapitaal!

ZZP Barometer
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →