Deliveroo-bezorger voert actie tegen zzp’er-schap

ZZP Barometer | Deliveroo-bezorger voert actie

“Slaveroo”: maaltijdbezorgers staken tegen plannen

Afgelopen zaterdag zijn Nederlandse Deliveroo-bezorgers naar België afgereisd om met hun Belgische collega’s te demonstreren tegen de plannen van hun werkgever. Vanaf 1 februari worden alle vaste contracten van de hand gedaan en kunnen de bezorgers alleen nog als zzp’er voor de maaltijdbezorgdienst werken.

Deliveroo-bezorgers hebben hun werkzaamheden al eerder gestaakt op 1 januari, de drukste dag van het jaar. Omdat dit niets heeft opgeleverd, legden bezorgers in Brussel de hele vorige week het werk opnieuw neer. Een bus met Nederlandse collega’s is er zaterdag naartoe gereden om samen actie te voeren. In Nederland wordt namelijk precies hetzelfde beleid ingevoerd door Deliveroo als bij de zuiderburen. De groep voerde actie bij het gebouw van Smart. Dat is het bedrijf dat verantwoordelijk was voor de arbeidsovereenkomsten van de bezorgers. Op die manier namen ze symbolisch afscheid van hun arbeidscontract.

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

Verliezen zekerheden

Deliveroo-koerier Sytze Ferwerda ziet zijn arbeidscontract ook niet graag verdwijnen. Hij heeft het bedrijf zelfs voor de rechter gesleept. Hij vertelt: “Ik krijg geen vakantiegeld, geen pensioenopbouw en geen goede verzekeringen meer. Deliveroo bepaalt nog steeds waar ik werk, hoe vaak ik werk en wanneer ik werk. En ik heb ook geen garantie op inkomen meer. Ze kunnen me namelijk zonder waarschuwing van een order afhalen.”

Deliveroo geeft nog geen teken dat de plannen zullen wijzigen. 1 februari blijft staan als de datum dat de contracten niet meer worden verlengd. Dat zorgt ervoor dat de bezorgers al hun zekerheden verliezen, zoals een vast inkomen, uitkering bij arbeidsongeschiktheid en doorbetaling bij ziekte. Volgens FNV moeten bezorgers niet akkoord gaan met deze schijnconstructie. Ook de Tweede Kamer is tegen het zzp-model dat Deliveroo in gaat voeren.

Ongevallenverzekering

In Belgie biedt Deliveroo zijn koeriers wel een gratis verzekering bij ongevallen. De bezorgdienst kan zijn bezorgers geen volwaardige arbeidsongevallenverzekering bieden, omdat dan erkend zou worden dat de koeriers eigenlijk verkapte werknemers zijn. Daarnaast heeft de bezorger nog steeds geen recht op pensioen en geen garantie op inkomen.

De ruim 1750 arbeidscontracten zullen vanaf donderdag niet meer verlengd worden. Dan zullen de koeriers als zzp’er aan de slag moeten. De bezorgers willen via een laatste actie op 31 januari in België nog iets teweeg proberen te brengen bij Deliveroo, maar of dat lukt is maar de vraag.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Apppwiki - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →