Netwerken: het verschil tussen mannen en vrouwen

Avatar foto Social media & netwerken
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Netwerken

Verschillende houding tijdens netwerken

Er zijn veel netwerken alleen voor vrouwen in Nederland, zoals UVON, Bites & Business, WOMEN inc. en vele anderen. Maar er zijn weinig netwerken alleen voor mannen. Is er dan toch een verschil in netwerken tussen vrouwen en mannen?

Deze vraag komt uit het Vindjeklantspel Netwerken en roept altijd de nodige discussies op:
Wat is het verschil tussen twee vrouwen die netwerken en twee mannen die netwerken?

A. Vrouwen praten ook over de privé-situatie
B. Mannen staan naast elkaar
C. Er is geen verschil

Wanneer ik deze vraag stel in een vrouwennetwerk, dan geeft 90% antwoord A aan. Als je dit doorvertaalt, dan geeft dit aan dat vrouwen eerst willen weten wie de ander is, hoe ze privé zijn voordat ze zaken gaan doen. Dus mannen… dit is handig om te weten! Licht een tipje van de sluier op over je privé-situatie en de gesprekken lopen vlotter.

Houding tijdens gesprek

Het antwoord op de vraag uit het Vindjeklantspel is echter antwoord B: Mannen staan naast elkaar. Als twee vrouwen een netwerkgesprek hebben, staan ze recht tegenover elkaar. Als ze echt goed in gesprek zijn, dan letten ze totaal niet op de omgeving. Ineens is iedereen weg en ze hebben er niets van gemerkt. Dat is een typisch vrouwendingetje. Als twee mannen met elkaar in gesprek zijn, staan ze naast elkaar. Af en toe kijken ze elkaar aan en ze praten en scannen tegelijk de omgeving. Mannen zie je nooit recht tegenover elkaar staan, want dat ‘voelt’ niet goed.

Naast elkaar

Voor veel vrouwen is de volgende situatie herkenbaar. Ze staan recht tegenover een man en hebben een netwerkgesprek. Na ongeveer vijf minuten kijkt hij langs haar heen. Zijn ogen schieten van links naar rechts en hij kijkt wat er achter haar gebeurt. Wanneer de vrouw een beetje onzeker is, dan schieten gedachten door haar hoofd als: ‘Ik ben zeker niet interessant genoeg’ of ‘Zie nu wel, mijn verhaal is echt niet goed’.

Tip: Ga dan naast hem staan en praat gewoon verder, want er is niets aan de hand. Hij wil gewoon om zich heen kunnen kijken. Tegen de mannen zeg ik altijd: “Nu moet je niet gelijk denken dat de vrouw die je zo indringend aankijkt, direct iets van je wil. Vrouwen netwerken nu eenmaal zo”. Als je weer naar een netwerkbijeenkomst gaat, observeer dan eens hoe mannen met elkaar praten en hoe vrouwen dit doen.

Succes met netwerken en doe er je voordeel mee.

Avatar foto
Adinda Keizer

Adinda Keizer is eigenaar van Vindjeklant.nl en helpt zzp’ers bij het vinden van klanten. Veel ondernemers beginnen een bedrijf in iets waar ze goed in zijn en hebben moeite met het commerciële deel. De marketing en acquisitie. Adinda begeleidt op inspirerende wijze hoe ze dit kunnen aanpakken. Zij is de auteur van het Vindjeklantspel en coach bij IkStartSmart van de Kamer van Koophandel . Sinds 1 juni 2017 is Adinda regioambassadeur voor de Stichting ZZP Nederland, de grootste onafhankelijke belangenbehartiger voor zzp’ers.

Bekijk alle artikelen van Adinda Keizer →

Aanbevolen

Netwerken = net werken
Social media & netwerken
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →