Zzp’er krijgt steeds gemakkelijker hypotheek

ZZP Barometer | Hypotheek zzp'er

WEW wil nog betere regeling voor zzp’ers

Voorheen was het voor zzp’ers vrijwel onmogelijk om een hypotheek afsluiten. Zeker als je niet minimaal 3 jaar omzet draaide met je onderneming. Sinds eind 2016 kunnen zzp’ers met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) een hypotheek afsluiten als zij meer dan 12 maanden actief zijn als zelfstandig ondernemers. Nu wil Arjen Gielen, directeur van Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), het hen nog gemakkelijker maken.

Met de stijging van het aantal zzp’ers in Nederland, is het van belang dat hierover nagedacht moet worden. Het Waarborgfonds Eigen Woning, dat de hypotheekgarantie uitvoert, wil nog dit jaar ’nieuwe mogelijkheden’ ontwikkelen, zegt directeur Arjen Gielen.

Criteria moet veranderen

Het aantal zzp’ers in Nederland stijgt al geruime tijd flink. Vooral daarom moet er gezocht worden naar mogelijkheden om het krijgen van een hypotheek gemakkelijker te maken voor de zzp’er. De regel dat iemand een vast contract moet hebben om een hypotheek te kunnen krijgen, is ondertussen achterhaald te noemen. In januari werd al bekend dat de maximale hypotheek die zzp’ers kunnen krijgen per bank wel met tonnen kan verschillen. Ad Bonis van de Vereniging van Zelfstandigen Zonder Personeel vindt dat banken zzp’ers net als mensen in loondienst moeten behandelen. “Banken moeten zzp’ers tegen het licht houden en kijken waarom ze zzp’er zijn geworden. Kijk ook naar hoe de zzp’er het doet en vergelijk de ondernemer met iemand in loondienst.”

Nieuwe regeling succesvol

Er wordt al gebruikgemaakt van de ‘nieuwe’ regeling: op dit moment hebben ongeveer 1000 zzp’ers al een hypotheek afgesloten met NHG. De regeling wordt door Gielen daarom als “zeer succesvol” bestempeld. Toch is er ruimte voor verbetering. Het doel van Gielen is om meer regelingen te ontwikkelen, zodat het op den duur voor alle ondernemers met een wisselend inkomen mogelijk wordt om een hypotheek af te sluiten en een huis te kopen. “Wij vinden dat iedereen evenveel mogelijkheden moet hebben voor een verantwoorde financiering van de eigen woning, ongeacht de aard van het dienstverband en contractvorm.” Gielen hoopt de nieuwe regelingen dit jaar nog te introduceren.

De ondernemershypotheek weet welke geldverstrekkers op dit moment ‘ja’ zeggen tegen ondernemers en helpt jou daar graag mee.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →