Zzp’er beëindigt gerust samenwerking met geliefde

ZZP Barometer | Onderzoek Allianz

Zaken belangrijker dan samenwerken met geliefde

Het is niet bepaald romantisch nieuws op Valentijnsdag, maar uit onderzoek van Allianz is gebleken dat liefde en ondernemen lang niet altijd onvoorwaardelijk samen gaan. Bij ruim een kwart (26%) van de ondernemers met een relatie helpt de geliefde mee in het bedrijf. Toch moet diezelfde persoon in meer dan de helft van de gevallen (55%) het veld ruimen als hij of zij het werk niet goed doet. Als het niet werkt, gaat de zaak vaak voor.

Een minderheid (45%) zoekt liever naar een andere oplossing als de prestaties van het bedrijf wat tegenvallen, zodat de geliefde niet ontslagen hoeft te worden. Ondernemers uit het klein mkb zijn hierin loyaler aan hun geliefde dan zzp’ers. Bijna een op de drie (31%) van alle ondernemers kiest juist voor ontslag om daarmee zijn relatie te ontzien.

Samenwerken

Als de partner toch (blijft) meehelpen in het bedrijf, dan geeft ruim een kwart van de ondernemers (26%) hem of haar een gelijkwaardige rol. Zelden gebeurt het dat een ondernemer ervoor kiest om zijn of haar partner een ‘hogere’ functie te geven dan hem- of haarzelf: slechts 1% zou dit doen. Samenwerken met de geliefde zal voor de meesten die niet werkzaam zijn voor hun partner, geen realisme worden. Maar liefst 72% van de ondernemers waarvan de partner niet in het bedrijf werkzaam is, zou zijn of haar partner überhaupt nooit aannemen.

Zzp’er minder loyaal dan klein mkb’er

Allianz heeft ook naar het verschil gekeken tussen zzp’ers en klein mkb’ers. Er is gebleken dat zzp’ers nog minder loyaal zijn aan hun geliefde dan klein mkb’ers. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat klein mkb’ers (52%) het vaakst hun geliefde in dienst hebben.

Of je er nu voor kiest om samen te werken met je geliefde of niet, goed personeel weegt zwaar voor veel ondernemers. Ruim de helft (52%) van de ondernemers maakt zich zorgen over het behouden en werven van personeel. Onder groot mkb’ers is zelfs driekwart hiervoor op zijn hoede. Voor zzp’ers is dit vanzelfsprekend een minder grote zorg.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →