“Ondernemers helpen betekenisvol te leven en succesvol te leiden”

Avatar foto Opleidingen & ontwikkeling
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Joël Aerts | Ontwikkel je leiderschap

Interview met Joël Aerts over ‘Ontwikkel je leiderschap’

Een interview met Joël Aerts over zijn boek ‘Ontwikkel je leiderschap – 14 krachtige principes voor het versnellen van je leiderschapsontwikkeling en die van je medewerkers‘. Zijn boek laat zien dat leiderschap geen doel is, maar een middel. Een middel om het verschil te maken in je eigen leven, in je organisatie en in de wereld om je heen. Daarom is het waardevol om je leiderschap te ontwikkelen; bij jezelf en bij anderen. Wij interviewden Joël over zijn boek en het ondernemerschap. 

Joël Aerts spreekt, schrijft en adviseert over leiderschap en leiderschapsontwikkeling. De afgelopen jaren heeft hij lezingen en trainingen verzorgd voor meer dan vijftig profit- en non- profitorganisaties. Joël wordt geroemd om zijn energie, kennis en toegankelijkheid. Naast spreker en auteur is Joël een ervaren organisatieadviseur. Hij koppelt de theorie aan de praktijk waarbij het resultaat altijd voorop staat. Scherpe analyses die inzicht geven, pragmatische oplossingen die het verschil maken en een duidelijke visie typeren hem.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Ik ben ondernemer geworden, omdat ik ondernemend ben. Zo simpel is het eigenlijk. Ik geloof er heilig in dat, wanneer je een werksituatie kiest die past bij wie je bent en waar je talenten liggen, je uiteindelijk het succesvolst wordt en onderweg het meeste plezier hebt. Wat mij het meest aanspreekt in ondernemerschap is de vrijheid om mijn eigen keuzes te maken. Je krijgt de kans om waarde op te bouwen en wordt keihard beloond of afgerekend op de waarde die je wel of juist niet toevoegt.

Wat doe je precies? En wat is je missie?

Ik schrijf, spreek en adviseer over leiderschapsontwikkeling. Mijn missie is om gemotiveerde mensen te inspireren en te helpen betekenisvol te leven en succesvol te leiden. Dit doe ik door middel van lezingen, trainingen, boeken, blogs, vlogs en advies, gericht op leiderschapsontwikkeling.

Wat wil je bij de zzp’er bereiken met dit boek?

Als zzp’er kom je in de problemen wanneer je niet gericht aan je persoonlijke ontwikkeling werkt. De mate waarin je nu bezig bent met je persoonlijke leiderschap en je persoonlijke ontwikkeling, zal mede jouw succes bepalen in de toekomst. Ik hoop zzp’ers te inspireren en heel praktisch met inzichten en tips te helpen bij hun ontwikkeling. Zo kunnen zij nog succesvoller worden en doen wat ze het liefst doen.

Door wie ben je geïnspireerd bij het schrijven van jouw boek?

Door Ben Tiggelaar en Youp van ‘t Hek. Ik leg het uit. Ik heb eerder samen met Ben Tiggelaar het boek ‘MBA in één dag’ geschreven. In die periode heeft Ben mij regelmatig uitgedaagd om mijn ideeën over leiderschapsontwikkeling op te gaan schrijven in een eigen boek. Zijn vertrouwen en mijn naïviteit hebben ervoor gezorgd dat ik begonnen ben met dit schrijfproject. Dan Youp van ‘t Hek. Het klinkt misschien bizar, maar het is echt waar! Elke keer voordat ik begon met schrijven, las ik eerst een column van Youp. Waarom? Omdat hij als geen ander met eenvoudig taalgebruik en vlotte zinnen zijn lezers mateloos kan boeien. Vervolgens probeerde ik dan in mijn eigen stijl met Youp in het achterhoofd door te schrijven. Ik ben natuurlijk geen Youp, maar het boek leest wel als een trein; tenminste, als ik de recensenten mag geloven.

Wanneer is jouw boek succesvol?

Ik vind dat je geen boek moet schrijven als je de wereld er niet een klein beetje beter mee denkt te kunnen maken. Het doel van dit boek is dan ook om mensen te helpen met het versterken van hun persoonlijke ontwikkeling, zodat ze succesvol kunnen zijn in hun eigen bedrijf of de organisaties waarin ze werken en betekenisvol kunnen zijn voor de mensen om hen heen. Daarnaast hoop ik dat dit boek mensen ook aanzet om anderen te helpen bij hun ontwikkeling. Als je eenmaal weet hoe het bij jezelf werkt, kun je ook anderen beter ondersteunen. Met dit boek hoop ik die beweging te versterken en waar nodig in gang te zetten.

Wat is jouw favoriete (ondernemers)boek? En waarom?

Met stip de E-Myth van Michael Gerber! Gerber is dé businesscoach van Amerika voor midden- en kleinbedrijven. Zijn inzichten in de rollen van ondernemers en zijn principes om bedrijven op te schalen, moet ik door de jaren heen wel aan minstens 100 mensen te pas en te onpas hebben doorgegeven. Dat het boek inmiddels al 20 jaar oud en nog steeds relevant is, maakt het boek alleen maar beter.

Heb jij jouw missie, visie en strategie op een rij? Download deze gratis checklist

Jij kan als freelancer, interim professional of (z)zp’er moeite hebben met het opstellen van je missie, visie en strategie. Download onze gratis checklist en krijg hulp bij het opstellen van jouw missie, visie en strategie.

Meer info

Tot slot… wat is jouw belangrijkste tip voor de zzp’er?

Hoewel je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen ontwikkeling, kun je het juist niet alleen. Effectieve persoonlijke ontwikkeling vereist dat je anderen bij jouw ontwikkeling betrekt. Dit doe je op drie gebieden: feedback, advies en inspiratie. Op uitnodiging van ZZP Barometer zal ik jou de komende weken in 6 speciaal voor zzp’ers gemaakte vlogs inzichten en tips geven hoe je dit kunt doen.

Meer weten over ‘ontwikkel je leiderschap’ of meteen zijn boek bestellen, klik hier.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →