Welke rol speelt geld voor jou?

Avatar foto Opdrachten & tarieven
Page 1 Created with Sketch.
8 Shares
ZZP Barometer | Rol van geld

De invloed van geld op ondernemen

Ik moest een beugel, het zal in 1980 geweest zijn. Ik kan me nog goed herinneren dat ik met mijn moeder in de wachtkamer van de orthodontist zat. Met lichte spanning wachtte ik wat er komen ging. Mijn moeder had heel andere beslommeringen, die ze met me deelde. Datzelfde jaar had mijn vader promotie gemaakt. Mooi natuurlijk, maar het had ook een keerzijde. Vanaf dat moment zat hij namelijk boven de ziekenfondsgrens, dus de orthokosten kwamen vanaf dat moment voor onze eigen rekening.

Een zware last

Ik weet nog dat ik me er verantwoordelijk voor voelde. Ik ken ook nog een ander geldverhaal van vroeger. Over ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Het helemaal uit de band springen, dat was er bij ons vroeger niet echt bij. Binnen de lijntjes kleuren, zoals het hoort. Mijn ouders waren harde werkers. “Rijkemensendingen” pasten niet bij ons. Ik geef er geen oordeel over, het is puur zoals het was. Ik ben heel benieuwd welke geldverhalen jij kent van vroeger.

Is geld vies?

Kun jij je herinneren dat er altijd tekort was? Of juist overvloed? Dacht je nooit na over geld, of waren jullie er juist altijd mee bezig? Was het vooral belangrijk om te “potten”? Neem eens de tijd om daarover na te denken. En als je ze hebt opgeschreven…. Kijk dan eens hoe je op dit moment naar geld kijkt. Heeft jouw kijk op geld invloed op jouw manier van ondernemen? Ben je het waard om betaald te worden?

Ik merk dat veel van mijn klanten hun eigen geldverhalen hebben, die invloed hebben op hun handelen van vandaag. Dit bepaalt of ze het lef hebben om een goede prijs te vragen voor hun diensten. Of dat het moment waarop er over geld gesproken moet worden ongemakkelijk is. Of ze sowieso aan dat moment toekomen.

Ik ben echt heel benieuwd naar jouw geldverhaal. Wil je dat met me delen? Tijdens het halfjaartraject De Reis van de Heldin komt dit onderdeel ook aan de orde. We starten weer met een prachtige groep op 21 maart a.s. Klik hier voor meer informatie.

Avatar foto
Jolanda Wicherson

Jolanda Wicherson is sinds 14 jaar ondernemer en de laatste jaren actief als ondernemerscoach. Ze helpt ondernemers in hun persoonlijke en zakelijke groei. Jolanda is bekend geworden door het  acquisitiebord, haar titel zakenvrouw van Flevoland 2015. Onlangs verscheen haar boek ‘Geef je bedrijf een KICKSTART: Klanten vinden en binden in de eerste vijf jaar van je onderneming’. Jolanda’s motto: begin maar gewoon…

 

Bekijk alle artikelen van Jolanda Wicherson →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →