4 keer zoveel mannelijke zzp’ers in de zorg

ZZP Barometer | Mannelijke zzp'ers in zorg

Veel meer zzp’ers werkzaam in zorgsector

Het aantal mannelijke zzp’ers in de zorgsector is met 290 procent toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Zuster Jansen. Tussen 2007 en 2017 is het aantal mannelijke zzp’ers in de zorg verviervoudigd. Het aantal vrouwelijke zzp’ers in de zorg is in deze periode met “slechts” 65% toegenomen.

Uit onderzoek van Thuiszorgorganisatie Zuster Jansen, die CBS-data analyseerde van 2007 tot 2017, blijkt dat werknemers in de zorgsector massaal aan de slag gaan als zzp’er. Op die manier kunnen zij er namelijk voor kiezen om voor meerdere opdrachtgevers te werken. In de zorg is ongeveer 80% vrouw en 20% man. Naar verhouding kiezen mannen er vaker voor om als zzp’er aan de slag te gaan dan vrouwen.

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

Groei zzp’ers met niet-westerse achtergrond

Verder blijkt uit het onderzoek dat het aantal zzp’ers met een niet-westerse migratieachtergrond met 268% is toegenomen. Deze stijging is opvallend als je het vergelijkt met de stijging van het aantal zzp’ers in de zorg met een westerse migratieachtergrond (85%) en zonder migratieachtergrond (57%). Ondanks de sterke stijging van zzp’ers met een migratieachtergrond, bestaat het merendeel van de zzp’ers in de zorg nog uit mensen zonder migratieachtergrond (82%).

Meer jongere zzp’ers in zorg

Ook de groep zzp’ers onder de 25 jaar en het aantal zzp’ers boven de 65 jaar zijn gestegen. In 2007 waren er ongeveer 500 zzp’ers jonger dan 25 jaar actief in de zorgsector en 1100 boven de 65. Tegenwoordig is de groep jongeren gestegen tot ongeveer 2600 en de groep ouderen tot 2900.

Onderzoek Textkernel

Uit onderzoek van recruitmentbureau Textkernel blijkt dat de vraag naar personeel in de zorg de afgelopen tijd enorm is toegenomen. Het tekort aan verpleegkundigen loopt zo hoog op dat Nederlandse ziekenhuizen zich soms genoodzaakt zien tijdelijk een patiëntenstop af te kondigen.

Textkernel heeft het aantal vacatures voor verpleegkundigen de afgelopen jaren bijgehouden. Het aantal online vacatures voor verpleegkundigen is tussen 2015/2016 en 2016/2017 in Nederland flink gestegen: met bijna 17%. Hoewel dit in grote lijnen een vergelijkbaar stijgingspercentage is met de ons omringende landen, is het effect in landen als het Verenigd Koninkrijk en Duitsland veel groter. Het aantal vacatures was immers in 2015/2016 in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland al vele malen hoger. Ruim de helft van alle vacatures wordt geplaatst door een intermediair.

De vraag naar verpleegkundigen is niet alleen in Nederland, maar ook in de omringende landen erg hoog. Met een groeiende en steeds ouder wordende bevolking zal de vraag naar verplegend personeel alleen maar groter worden. De groei van het aantal zzp’ers in de zorg kan een voordelig effect hebben op het tekort: zo zijn zij namelijk in staat om flexibel tekorten op te vullen in plaats van dat zij “vastzitten” bij een werkgever.

ZZP Barometer
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →