Teksten schrijven voor video’s en vlogs: tekst uitspreken

Avatar foto Video's
Page 1 Created with Sketch.
4 Shares
ZZP Barometer | Tekst in video

Hoe kun je een verhaal duidelijk overbrengen?

Het verhaal voor je video, uitleganimatie of vlog vertel je met tekst. Handig als je weet hoe je die uitspreekt. Handige apps helpen je daarbij. En: vergeet de ondertitels niet.

Het is handig om de boodschap van je video uit te schrijven. Maar: pas door je tekst hardop voor te lezen, merk je of je verhaal echt loopt. En, niet geheel onbelangrijk, of je tekst binnen een bepaalde tijd verstaanbaar en begrijpelijk uitgesproken kan worden.

120 woorden per minuut

Voor 1 minuut film kun je ongeveer 120 tot maximaal 150 woorden gebruiken. Meer heeft geen zin. Degene die de tekst moet uitspreken raakt buiten adem. Ook is anders de informatiedichtheid van je tekst zo hoog dat de gebruiker om de 5 seconden de video moet stilzetten om hem te kunnen volgen. Niet handig dus.

Tekst uit je hoofd?

Moet je alle tekst voor een video uit je hoofd leren? Nee. Dat kan handiger als je geen supertalent bent dat een perfecte tekst uit de mouw schudt. Op televisie maken alle journaallezers gebruik van een teleprompter, ook wel bekend als autocue, een bekend merk teleprompter.

Gebruik een teleprompter

Een teleprompter is eigenlijk niks meer dan een spiegel met een camera erachter. Op de spiegel wordt de tekst geprojecteerd die de nieuwslezer uitspreekt. Nadeel is dat zulke apparaten nogal kostbaar zijn. Maar je kunt het ook anders, goedkoper, doen.

Als je een Mac of iPad hebt, kun je hier bijvoorbeeld een app als Teleprompter (€ 35) voor gebruiken. Die laat jouw tekst goed leesbaar in beeld zien op je laptop, terwijl de ingebouwde camera jou in beeld brengt. Met een smartphone als afstandsbediening kun je de tekst heel makkelijk in je eigen tempo over het scherm bewegen.

Of gebruik tekstprogramma

Nog simpeler is om je tekst in een tekstverwerkingsprogramma of een programma als PowerPoint te zetten en met je muis of trackpad door je tekst heen te scrollen. Het kost wel wat handigheid om daarbij steeds in de camera te blijven kijken (voor een ‘naturel’-effect).

De website Cueprompter biedt een gratis te gebruiken teleprompter. Het is een heel simpele tool: slechts een kwestie van tekst in een venster plakken en op start drukken. Je kunt alles instellen: lettergrootte, kleur en de snelheid waarmee de tekst over je scherm rolt.

Zet ondertitels in je video

Probeer in je video zo min mogelijk tekst in beeld te laten zien. Dat kan soms heel lastig zijn. Bijvoorbeeld als je filmpje gaat over het schrijven van een persbericht. Dat is immers alleen maar tekst. Daar is in zo’n geval helaas niks aan te doen.

Wel is het erg handig om ondertitels (‘captions’) toe te voegen. Dat is bijvoorbeeld fijn voor doven en slechthorenden (1,3 miljoen potentiële kijkers extra alleen in Nederland). Ook worden veel video’s onder werktijd of onderweg bekeken, zonder geluid. Dan is ondertiteling natuurlijk essentieel om je verhaal te begrijpen.

Ondertitels in YouTube

Wanneer je ondertitels op YouTube toevoegt, is je video ook in andere talen te snappen; de wereld ligt aan je voeten. Wat ook fijn is: je tekst wordt geïndexeerd. Daardoor is je filmpje sneller in Google (moederbedrijf van YouTube) te vinden. Hoe je ondertitels aan je video toevoegt, lees en zie je, uiteraard, in een Engelstalige uitlegvideo bij YouTube Help: Je eigen ondertiteling toevoegen.

Laat je ondertitels niet voorbijflitsen

Tot slot: zet niet te veel tekst in je ondertitels. Een handig tip daarvoor: staat de tekst lang genoeg in beeld om hem 2x te kunnen lezen? Dan heb je het prima gedaan!

Avatar foto
Eugène van Haaren

Eugène van Haaren is webredacteur, schrijftrainer en woordvinder. Hij helpt maatschappelijke organisaties, overheden en bedrijven heldere woorden te vinden voor hun verhaal. Eugène geeft schrijftrainingen zoals B1-schrijven, vooral voor overheden. B1 staat voor het taalniveau dat de meeste Nederlanders beheersen.

Bekijk alle artikelen van Eugène van Haaren →

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →