Aantal flexwerkers blijft groeien

Avatar foto Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | CBS: meer flexwerkers

Relatief minder zzp’ers onder flexwerkers

Uit cijfers van het CBS blijkt dat ook in het laatste kwartaal van afgelopen jaar de groep flexwerkers in Nederland is gegroeid. Eind 2017 is de groep 2,5% groter geworden vergeleken met het jaar ervoor.

Ook blijkt uit de cijfers dat er meer vaste werknemers zijn gekomen. Dit aantal groeide met 2,2 procent, waardoor de teller nu op 5,3 miljoen staat. Verder zijn er 2 miljoen flexibele werknemers en 1,1 miljoen zzp’ers. Uit de cijfers van het laatste kwartaal van 2017 blijkt dat 61 procent van alle werkenden een vaste baan heeft en 35 procent was flexwerker. De overige 4 procent bestaat uit zelfstandigen met personeel en meewerkende gezinsleden. Dat melden CBS en TNO op basis van een gezamenlijke analyse van de nieuwste gegevens over vast en flexibel werk in Nederland.

Welke bedrijfsvorm kiezen als zzp'er? Download deze gratis checklist

Klaar om te beginnen met je eigen onderneming, maar twijfel je welke bedrijfsvorm het beste bij jou past als ZZP’er? Download onze gratis checklist om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt.

Meer info

9.000 zzp’ers erbij

Het totaal aantal werkenden is met maar liefst 173 duizend toegenomen. Daarvan zijn er 112 duizend werknemers met een vaste baan en 72 duizend flexwerkers. Een groot deel van alle flexwerkers is flexibele werknemer: 63 duizend. In totaal zijn er 9 duizend zzp’ers bij gekomen. Het aantal zelfstandigen met personeel (zmp’ers) en meewerkende gezinsleden nam met ruim 11 duizend af.

Percentage zzp’ers afgenomen

Afgezet tegen de werkzame beroepsbevolking groeide het aandeel flexwerkers net iets meer dan dat van de werknemers met een vaste arbeidsrelatie. Opvallend is dat het percentage zzp’ers binnen de groep flexwerkers kleiner is geworden vergeleken met het jaar ervoor. Zou dit te maken kunnen hebben met de toename van onzekerheid van de zzp’ers in verband met de commotie rondom de Wet DBA? Er is nog altijd geen duidelijkheid op dit gebied. Dat zou men ervan kunnen weerhouden om in deze periode als zzp’er aan de slag te gaan.

Meer zzp’ers is goed voor de innovatie, effectiviteit en de internationale concurrentiepositie in Nederland

ZZP Barometer

Zzp’er verhuurt diensten

Iedere flexvorm heeft zijn eigen kenmerken. 61 procent van alle zzp’ers is man en relatief ouder: 59 procent is ouder dan 45 jaar. Ook is de zzp’er gemiddeld (in 42 procent van de gevallen) hoogopgeleid. Flexkrachten die voor een baas werken zijn over het algemeen iets vaker vrouw, relatief jong en veelal middelbaar of laag opgeleid. Opvallend is dat de zzp’er er steeds vaker voor kiest om een dienst aan te bieden in plaats van een product. Het aantal zzp’ers dat diensten verhuurt aan bedrijven of particulieren nam met 20 duizend toe, terwijl het aantal dat producten verkoopt met 11 duizend af is genomen.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →