Fiscaal voordeel voor zzp’er per vervoersmiddel

Welk vervoersmiddel kies ik als zzp’er?

Ga je regelmatig op bezoek bij potentiële klanten of opdrachtgevers? Dan is het belangrijk om het juiste vervoer te kiezen. Ga je voor de fiets, het openbaar vervoer of het gemak van de auto? In dit kennisartikel gaan we in op de opties die je als ondernemer hebt.

Fiets

Stel: je klanten bevinden zich voornamelijk in de buurt, omdat je een regionale functie hebt. Dan kun je een fiets van de zaak aanmerken. Kort gezegd kun je je fiets als bedrijfsvermogen beschouwen als je niet zoveel privékilometers fietst. Net als bij een auto van de zaak, kun je met je privéfiets € 0,19 per kilometer opvoeren als reiskosten. Je kunt je fiets echter ook tot je bedrijfsvermogen rekenen. Dit kan als je deze voor minstens 10% bedrijfsmatig gebruikt.

Openbaar vervoer

Als ondernemer mag je ook de kosten voor het openbaar vervoer opvoeren. Je betaalt namelijk 6% btw over het vervoer; dit kun je terugvorderen bij de Belastingdienst als je kunt verantwoorden dat het een zakelijke rit is geweest.

Ook als je een ov-chipkaart oplaadt, kun je btw terugvorderen. Hiervoor moet je echter wel een aan een aantal eisen voldoen (persoonlijke kaart en account www.ov-chipkaart.nl).

Auto

Een aantal voordelen van de auto:
• Een auto draagt bij aan het imago van je onderneming: je kunt hier bijvoorbeeld ook reclame op bedrukken;
• Een auto komt professioneel over en is comfortabel;
• Er zijn veel opties om een auto zakelijk te gebruiken: een nieuwe of juist ‘youngtimer’ aanschaffen, een auto leasen of je privéauto gebruiken;
• Je bent flexibeler qua tijden en hebt geen last van slecht weer.
Je kunt ervoor kiezen zakelijk te rijden met je privéauto of je auto op naam van de zaak te zetten. Als je een auto van de zaak hebt, mag je alle kosten zoals afschrijvingen en financieringslasten, zakelijk aftrekken. Je betaalt overigens wel bijtelling. Voor de btw-aftrek gelden strenge regels.

Brandstof

Welke optie – de auto op privé of de zaak zetten – voor jou het handigst is, hangt van een aantal zaken af. Dit is onder andere afhankelijk van je wegenbelasting, verzekeringen en onderhoudskosten. Wist je dat ook brandstof een belangrijk onderdeel kan zijn in kosten besparen? Een brandstof met additieven kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je motor langer meegaat en deze schoner is. En: hoe schoner je auto, hoe meer je bespaart. Hier lees je meer over deze zuinige(re) brandstof.

Hulpmiddelen

Als ondernemer of zzp’er zijn er ook een aantal handige hulpmiddelen waar je gebruik van kunt maken, om je administratie en boekhouding mee te vergemakkelijken. Een tankpas, zoals de Total Card, mét pluspakket kost je bijvoorbeeld slechts € 12, – per jaar (excl. btw) en je kunt gelijk gebruikmaken van allerlei gemakken en voordelen, zoals:

• Hoge kortingen op brandstof en carwash;
• Veilig en makkelijk afrekenen op 350 stations in Nederland;
• Eenvoudig btw terugvorderen: geen bonnetjes meer!
• 24/7 online beheer en overzicht.

 

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →