Welk type zelfstandige ben jij?

Payrolling
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | EasyStaff | Type zelfstandige

Hulp bij de onzekerheid rondom zzp’ers

Wat is een zzp’er? Sinds drie maanden is hij verantwoordelijk voor het zzp-dossier, maar minister Koolmees ziet nog niet echt een gemakkelijk antwoord op deze vraag. Op woensdag 24 januari 2018 kwam hij bijeen met betrokken partijen als vakbonden, werkgevers en zzp-organisaties.

Koolmees geeft aan dat er wel gezamenlijke wil is om een antwoord te vinden. Alle partijen zijn gebaat bij duidelijkheid. Werkgevers zijn nu soms huiverig om zzp’ers in te huren, omdat onduidelijk is of zij achteraf toch worden gezien als werkgever. Tot die onduidelijkheid weg is, heeft de overheid besloten om in ieder geval tot 2020 niet te handhaven. Dit geldt echter niet voor de zogenaamde ‘kwaadwillenden’.

De minister wil met de opdrachtgeversverklaring, die wordt verkregen door het invullen van een online webmodule, alle onzekerheid wegnemen. Hierop is echter veel kritiek. Dit jaar moet hier duidelijkheid over komen: de Kamer oefent veel druk uit op de minister.

Wat als je nu wilt starten?

Tot er duidelijkheid komt, zijn er grofweg twee opties. Je kunt geheel zelfstandig aan de slag gaan, je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en dus echt een bedrijf oprichten. Dan ben je zzp’er. Je kunt echter ook freelancen. Je hoeft dan niet per se ingeschreven te zijn als ondernemer, want je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor payrolling. Dan heb je wel de vrijheid om je eigen opdrachtgevers te kiezen en tarieven te bepalen, maar je profiteert van een stukje zekerheid, zoals doorbetaling bij ziekte en pensioenopbouw.

Nog een keuze maken: freelancer of zzp’er?

Wat je kiest is natuurlijk afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Heel kort door de bocht kunnen we twee typen zelfstandigen onderscheiden. Herken je jezelf in één van die twee, dan maakt dat je keuze misschien wat makkelijker.

De typische zzp’er

Je hebt veel opdrachten bij verschillende opdrachtgevers en bent niet bang om zonder werk te zitten, want je hebt een eigen netwerk opgebouwd. Je hebt een KvK-inschrijving en vindt fiscale voordelen en op tijd je geld binnen hebben belangrijker dan zekerheid.

De typische freelancer

Je werkt vaak langere perioden voor één of enkele opdrachtgevers. Of je gaat net starten en hebt nog maar één of enkele opdrachtgever(s). Je maakt je zorgen over je inkomen bij ziekte of wegval van werk. Daarnaast twijfel je nog of je je moet inschrijven bij de KvK.

Zekerheid én liquiditeit

In de onzekerheid rondom zzp’ers kiezen veel opdrachtgevers én zelfstandigen, met name de ’typische freelancer’ voor freelancepayroll. In 2017 lag dit rond de 14% van de zelfstandigen (onderzoek ZZP Barometer). Voornaamste reden voor de freelancer is de extra zekerheid. Maar ook de ’typische zzp’er’ kiest voor ondersteuning door een payroller. Het uitbesteden van administratie en debiteurenbeheer én de daardoor betere liquiditeit zijn voor hen de belangrijkste pluspunten.

FreelancePayroll
Partner van ZZP Barometer

FreelancePayroll is sinds 2018 actief en richt zich op freelancers en zzp'ers. Wij bieden Freelance payrolling aan voor zelfstandigen denk hierbij aan: salarisbetaling, pensioenopbouw, creditchecks, beschermen bij wanbetaling opdrachtgevers, verzekeren tegen bedrijfsaansprakelijkheid en persoonlijk advies van een eigen adviseur. Voor zelfstandigen bieden we tevens ZZP Ondersteuning aan denk hierbij aan: debiteurenbeheer, creditchecks, opstellen modelovereenkomsten, persoonlijk advies van een eigen adviseur.

Bekijk alle artikelen van FreelancePayroll →

Aanbevolen

Payroll - EasyStaff - ZZP Barometer
10 redenen om als zzp’er te beginnen met payroll
Payrolling
Page 1 Created with Sketch.
3 Shares
Infographic: De onzekerheden van de zzp’er
Payrolling
Page 1 Created with Sketch.
3 Shares
ZZP Barometer | Knab zelfstandigenaftrek
Wanneer heb je recht op zelfstandigenaftrek?
Financiën
Page 1 Created with Sketch.
9 Shares

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →