Zzp’er en de lokale politiek

Avatar foto Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Gemeenteraadsverkiezingen

Het ondernemerschap in gemeentelijk programma

Woensdag 21 maart zijn de Gemeenteraadsverkiezingen. Als zzp’er ben je afhankelijk van het lokale beleid van de gemeente waarin je gevestigd bent. Ken jij de standpunten van de lokale partijen op het gebied van ondernemerschap?

Als ambassadeur van Stichting ZZP Nederland (in Gelderland en Overijssel) ben ik betrokken bij een evenement voor de Gemeenteraadsverkiezingen in Zwolle. We organiseren een interactieve avond waar zzp’ers in gesprek gaan met de toekomstige gemeenteraadsleden en de beleidmakers. Aan vijf thematafels gaan twee politici en zes zzp’ers met elkaar in gesprek. Geen debat of verkiezingscampagne voeren, maar luisteren naar de ondernemers aan tafel. Aan iedere tafel zit een gespreksleider die zorgt dat alles in goede banen wordt geleid en dat iedereen aan het woord komt.

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

Relatie politiek en zzp’er

Vanuit de politiek in Zwolle is er veel belangstelling, omdat zij graag willen weten wat er speelt bij de ondernemers. De zzp’ers zijn wat sceptischer: ‘Ik heb niets met politiek’ of ‘het maakt toch niet uit wat ik stem, want ze doen toch wat ze zelf willen.’ Heel eerlijk? Ik heb ook altijd zo gedacht. Sterker nog… ik had me nog nooit verdiept in de programma’s van de partijen, laat staan wat ze doen op het gebied van ondernemerschap. Tot ik hoorde dat bij sommige gemeentes het zzp-beleid onder het armoedebeleid valt!

Deze gemeentes focussen op de ‘zielige’ zzp’ers, die hobbymatig een bedrijfje zijn gestart en die het financieel niet redden. Gelukkig is dit slechts een klein percentage van al die zzp’ers die gewoon hun boterham kunnen verdienen met hun bedrijf. Maar als dit toevallig in jouw gemeente zo is en er komt een collegeakkoord waarin dit is opgenomen, dan kan dit wel degelijk gevolgen hebben voor jouw bedrijf.

  • Weet jij hoe de politieke partijen in jouw gemeente ondernemerschap stimuleren?
  • Vinden de partijen dat gemeentelijk aanbestedingsbeleid meer moet worden gericht op zzp’ers? En op welke wijze denken ze dit te kunnen gaan doen?
  • Hoe serieus nemen de politici in jouw gemeente de zzp’ers? Of wordt er alleen gekeken naar het MKB?
  • Op welke manier kan jouw gemeente lokale netwerken van zzp’ers faciliteren?

Onderzoek en stemmen

Kijk voordat je gaat stemmen eens in de verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen en dan met name naar het ondernemersbeleid. Voor 44 gemeenten in Nederland kun je dit doen via de Stemwijzer. Stichting ZZP Nederland en ZZP barometer hebben onderzoek gedaan naar de zzp-vriendelijkheid van de gemeentes in Nederland. De resultaten vind je hier. Ik wens je veel wijsheid op 21 maart en ik hoop dat in veel gemeentes een paragraaf over zzp’ers wordt opgenomen in het collegeakkoord.

Avatar foto
Adinda Keizer

Adinda Keizer is eigenaar van Vindjeklant.nl en helpt zzp’ers bij het vinden van klanten. Veel ondernemers beginnen een bedrijf in iets waar ze goed in zijn en hebben moeite met het commerciële deel. De marketing en acquisitie. Adinda begeleidt op inspirerende wijze hoe ze dit kunnen aanpakken. Zij is de auteur van het Vindjeklantspel en coach bij IkStartSmart van de Kamer van Koophandel . Sinds 1 juni 2017 is Adinda regioambassadeur voor de Stichting ZZP Nederland, de grootste onafhankelijke belangenbehartiger voor zzp’ers.

Bekijk alle artikelen van Adinda Keizer →

Aanbevolen

ZZP Barometer | ING verwacht toename starters
ING verwacht toename startende ondernemers
Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | DBA handhaven
Handhaving DBA opnieuw uitgesteld
Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →