Krapte op interim-markt in Planet Interim Index 2017

Avatar foto Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
4 Shares
ZZP Barometer | Krapte op interim-markt

Interim professional stapje dichter bij gewenst tarief

Niels van Berkel, oprichter van Planet Interim, vertelt Zipconomy over de trends achter de Indexcijfers. Uit de indexcijfers van Planet Interim over 2017 blijkt dat opdrachtgevers bereid zijn om flink meer te betalen voor interim professionals. De tariefindicatie die ze met online gepubliceerde opdrachten meegeven, steeg tussen 2016 en 2017 in sommige categorieën met meer dan 15%. Opvallend genoeg steeg de tariefindicatie voor zelfstandige IT’ers dan weer nauwelijks. Dit blijkt uit analyse van de cijfers van Planet Interim, het online matchingsplatform voor hoger opgeleiden. Van Berkel geeft hierbij aan dat “de tarieven die opdrachtgevers meegeven, iets dichter komen bij wat interim professionals zelf als gewenst tarief afgeven. Maar het verschil blijft nog aanzienlijk”.

In heel 2017 publiceerde Planet Interim 55.010 verschillende online interim opdrachten. Een flinke groei ten opzichte van de 37.743 opdrachten in 2016. Tegelijkertijd schreven bijna 20.000 nieuwe interim professionals zich er in, 11 procent meer dan in 2016.

Gewenste tarief versus indicatietarief

Opdrachtgevers geven bij een opdrachtformulering meestal een indicatie van het tarief af. Interim professionals geven ook hun gewenste tarief door. Tussen de tariefindicatie van de opdrachtgever en het gewenste tarief van de professional zit een behoorlijk verschil. In 2016 lag het gemiddelde ‘wenstarief’ van de interim professionals 30 euro per uur hoger dan het gemiddelde van de tariefindicaties van de opdrachtgevers. Het daadwerkelijk afgesproken tarief zal uiteindelijk afhangen van de onderhandelingsvaardigheid van de gekozen kandidaat.

In 2017 is dit verschil iets kleiner geworden. Als alle IT-opdrachten buiten beschouwing worden gelaten, steeg de tariefindicatie van opdrachtgevers met 7,5% terwijl het ‘wenstarief’ van de professionals gemiddeld maar met 1,7% steeg. Vooral bij de opdrachten op het gebied van interim-management en strategisch advies (+ 16,6%) en die van marketing, sales en communicatie(+17,2%) steeg de tariefindicatie van opdrachtgevers fors. Bij finance opdrachten, een van de grotere categorieën, steeg de tariefindicatie slechts 2,9%, terwijl het door professionals gewenste tarief zelfs iets daalde.

IT-tariefindicatie bleef stabiel

Opvallend genoeg bleef de tariefindicatie voor IT-opdrachten, verreweg de grootste groep van online opdrachten, nagenoeg stabiel. De schaarste in deze sector, ook terug te zien in het feit dat het aantal IT-opdrachten veel harder groeit dan het aantal nieuw aangemelde IT-zelfstandigen, vertaalt zich dus blijkbaar niet zichtbaar door in hogere tariefindicaties.  “Mogelijk komt dit doordat de overheid en semipublieke organisaties hun werving hebben uitbesteed aan diverse MSP-partijen en brokers, die alle in clusters opereren”, zegt Van Berkel. “Je ziet daarom veel dezelfde opdrachten tegelijk bij meerdere spelers terug. Dat proberen we te ontdubbelen.”

“Vanwege bijvoorbeeld het grote volume komen brokers en MSP’s er vaak niet aan toe een reële tariefindicatie aan de markt te verstrekken. Of ze willen dit uit concurrentieoverwegingen niet. De kans op een plaatsing is voor bureaus per opdracht immers maar 10 tot 20%, omdat veel publieke organisaties of hun MSP’s met 5 tot 10 of zelfs meer preferred suppliers werken. Hierdoor wordt de tariefindicatie vaak helemaal niet of te algemeen ingevuld met een te ruime indicatie waar alles in past. Zo wil een bemiddelaar de kaarten tegen de borst houden. Vervolgens zullen veel IT-professionals door de gebrekkige informatievoorziening zonder tariefindicatie, niet of niet snel op de opdrachten reageren. Zo dient zich een negatieve spiraal aan, bij een toch al krappe IT-markt.”

Algemene krapte zichtbaar

Terwijl het aantal opdrachten op Planet Interim vorig jaar met 46 procent groeide, nam het aantal nieuwe inschrijvingen met ruim 11 procent toe. Het verschil was relatief het grootst binnen de vakgebieden ‘IT’, ‘Bouw & Techniek’, ‘Onderwijs’ en ‘Zorg, Medisch en Welzijn.’

“Hier tekent zich de grootste krapte af”, zegt Van Berkel, die hiervoor een aantal oorzaken ziet. “Met name in het laatste kwartaal nam de groei in aanmeldingen af. Mogelijk is dat omdat men en masse aan het werk is. Dan is het een teken van naderende krapte. Het kan ook te maken hebben met het gedoe rondom de Wet DBA. Ook uit de KvK-cijfers blijkt de groei van nieuwe zelfstandigen wat af te nemen. Er zijn meer vaste banen in de aanbieding. De verborgen werkloosheid onder zzp’ers loopt terug in het hogere segment waarop Planet Interim zich richt. We ontvangen ook afmeldingen van leden die met pensioen gaan.”

2018

Voor 2018 is Van Berkel echter nog steeds zeer positief gestemd. ‘Omdat de diversiteit aan opdrachten verder zal toenemen. Daarnaast, veel professionals zijn het zat dat ze de afgelopen jaren afgewezen werden zonder kans op succes en vaak zonder toelichting. Als dit verandert, zal dit hen weer interesseren om zich in te schrijven. Zo zien we bijvoorbeeld steeds meer commerciële opdrachten online, dat was een aantal jaar geleden ondenkbaar.”

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →