Jonge ondernemer niet op de hoogte van aftrekbaarheid AOV-premie

ZZP Barometer | AOV aftrekbaar zzp'er

Onwetendheid over aftrekposten

Meer dan de helft (59 procent) van de ondernemers tussen de 18 en 34 jaar weet niet dat de premie voor een arbeidsongeschiktheids­verzekering aftrekbaar is bij de Belastingdienst. Oudere ondernemers zijn hier meestal wel van op de hoogte. Van de ondernemers tussen 35 en 49 jaar weet 65% dat de premie voor een arbeidsongeschiktheids­verzekering aftrekbaar is. Dat blijkt uit onderzoek van de Ondernemersbarometer van Allianz.

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

Veel zzp’ers hebben geen AOV

Ondanks dat het merendeel van de ondernemers boven de 35 jaar weet dat de premie voor een AOV aftrekbaar is, kiezen de meeste ondernemers ervoor om geen AOV af te sluiten. Van alle ondernemers heeft gemiddeld 78 procent geen AOV afgesloten. De groot mkb’er blijkt zijn AOV-zaken het beste op orde te hebben. Bijna tweederde (62 procent) van de ondernemers in het groot mkb is verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Dit geldt niet voor klein mkb’ers en al helemaal niet voor zzp’ers. 37 procent van de klein mkb’ers heeft een AOV tegenover slechts 17 procent van de zzp’ers.

Belang arbeidsongeschiktheidsverzekering

Geert Deschoolmeester Head of Market management bij Allianz Benelux, legt het belang van een AOV uit: “Arbeidsongeschiktheid is geen leuk onderwerp en niemand zit erop te wachten. Toch kan het gebeuren dat je voor een langere periode niet meer kunt werken en vaak is dat dan onverwachts. Een arbeidsongeschiktheids­verzekering zorgt er dan voor dat het inkomen wordt beschermd en er genoeg geld is om deze periode te kunnen overbruggen”.

Het is niet wenselijk dat een dergelijk groot deel geen AOV afsluit. De hoge kosten hiervoor blijkt de belangrijkste reden om geen AOV af te sluiten. Volgens Deschoolmeester kijkt de politiek daarom naar hun mogelijkheden om zzp’ers toch te bewegen een AOV te regelen. Daarbij is aandacht voor de groep ondernemers van 18 tot 35 jaar cruciaal. “Meer bewustwording van het feit dat de AOV aftrekbaar is, zou een grote groep ondernemers misschien van gedachten kunnen veranderen”, geeft Deschoolmeester aan.

ZZP Barometer
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →