Jongerenpartijen pleiten voor verplicht pensioen voor zzp’ers

ZZP Barometer | Pensioenstelsel zzp

Verplicht pensioen voor iedereen

De overheid heeft meer tijd nodig voor de onderhandelingen over het pensioenstelsel. Dat werd vorige week duidelijk. Er is al gesproken over een verplicht zzp-pensioen, maar dat plan kon op veel kritiek rekenen van zzp’ers. Zij hebben juist voor het zzp-bestaan gekozen voor de vrijheid. Ze willen dan ook zelf beslissen of en hoeveel zij sparen voor hun pensioen.

Nu blijkt dat de jongerenorganisaties van coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie toch wel iets zien in een algemene pensioenplicht die ook voor zzp’ers geldt. Zij vinden dat iedereen die belasting betaalt, verplicht pensioen zou moeten opbouwen. Daar vallen zzp’ers dus ook onder, stellen JOVD, JD, CDJA en Perspectief in een manifest dat woensdag werd gepubliceerd. Een opvallend gegeven, omdat met name de VVD en D66 juist felle tegenstanders zijn van een verplicht pensioen voor zzp’ers.

Welke bedrijfsvorm kiezen als zzp'er? Download deze gratis checklist

Klaar om te beginnen met je eigen onderneming, maar twijfel je welke bedrijfsvorm het beste bij jou past als ZZP’er? Download onze gratis checklist om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt.

Meer info

Persoonlijke pensioenpotten

De visie van de jongerenorganisaties sluit voor een groot deel aan bij het regeerakkoord. Hierin worden ook al de afschaffing van de doorsneepremie en de introductie van persoonlijke pensioenpotten genoemd, waar jongerenorganisaties ook veel belang aan hechten. Wat hen betreft zouden de plannen van het kabinet op dit gebied nog wel wat verder mogen gaan. Ze pleiten voor een aanvullende maatregel voor een algemene pensioenplicht voor iedereen die in Nederland belasting afdraagt. Ze hebben nog niet bekendgemaakt wat de hoogte van die verplichte pensioenpremie moet worden.

De jongerenorganisaties stellen dat werknemers zich niet per se hoeven aan te sluiten bij een pensioenuitvoerder die hun werkgever heeft uitgekozen. Ook zou het bij iedere nieuwe baan of om de paar jaar mogelijk moeten zijn om het eigen pensioen bij een andere uitvoerder onder te brengen. In het plan wordt onder meer ook gesproken over het kiezen van een eigen beleggingsprofiel en de mogelijkheid om even geen pensioenpremie te betalen.

Transparantie en solidariteit

Hoewel de organisaties pleiten voor persoonlijke pensioenvermogens, moet er wat hen betreft nog steeds sprake zijn van solidariteit. Het pensioenvermogen zou daarom nog altijd collectief belegd moeten worden. De jongerenorganisaties benadrukken daarnaast het belang van transparantie. Volgens hen moeten mensen weten wat ze hebben, welke risico’s ze delen en welke risico’s er zijn. Zo voorkom je dat ze valse verwachtingen hebben.

“De jongeren hopen met deze hervormingen de tegenstrijdige belangen van generaties bij het huidige systeem te beëindigen”, aldus de organisaties in een gezamenlijke verklaring.

Uitstel nieuwe plan

Vorige week werd duidelijk dat Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) de onderhandelende partijen meer tijd heeft gegeven om tot een akkoord te komen over een nieuw pensioenstelsel. Hij vertrouwt erop dat zij “op korte termijn” met gezamenlijke standpunten zullen komen. De Sociaal-Economische Raad (SER) liet weten dat het nog onduidelijk is wanneer het orgaan een advies kan uitbrengen.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Apppwiki - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →