Gelukkig zzp’en? Zorg voor afwisseling

Avatar foto Het Nieuwe Werken
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Ondernemersgeluk dankzij afwisseling

Tips voor variatie in je werk

Vandaag is mijn ‘kantoor’ een strandbed met uitzicht op zee. Af en toe komt er iemand langs om bestellingen op te nemen. De zon doet zijn werk en warmt mijn lichaam op. Om mij heen hoor ik gezellig geroezemoes. Tevreden slaak ik een zucht. Met mijn ondernemersgeluk zit het al weken goed.

De reden? De afgelopen weken wisselde ik vaak van werkplek en functie. Ik sjeesde van de ene naar de andere filmset in Utrecht en Amsterdam. Presenteerde iets in een kapsalon. Verhuisde werk van mijn woonkamer naar mijn werkkamer en reisde naar diverse training- en lezinglocaties in Apeldoorn, Haarlem, Amersfoort en Den Haag – om er een paar te noemen. Op mijn ‘echte’ kantoor ben ik al weken niet geweest.

Varieer voor meer werkplezier

Niemand houdt van een eentonig leven. Sterker nog, de gelukswetenschap leert ons dat je gelukkiger bent als je voldoende afwisseling hebt in je leven. Dat geldt zeker ook voor je zzp’erschap: afwisseling is key om plezier te houden in je werk. Divers onderzoek toont aan dat mensen onder andere meer werkgeluk ervaren door variatie in taken en flexibiliteit. Variatie is natuurlijk wat vanzelfsprekender als je meerdere rollen vervult in je ondernemerschap. Maar of je nu een schaap op vijf poten bent of niet, de volgende drie tips helpen je om afwisseling en variatie tot een dagelijkse routine te verheffen.

1. Doe eens iets op een andere manier. Als we iets altijd op dezelfde manier aanpakken, beleven we er minder plezier aan. Probeer daarom eens iets wat je vaak doet, op een andere manier te doen. Bijvoorbeeld door een andere methode uit te proberen of je gedrag te veranderen. Dan ervaar je het opnieuw als een uitdaging, zoals een offerte maken, iets ontwerpen, de manier waarop je communiceert of klanten aantrekt.
2. Wissel eens van werkplek. Met het mooie weer kan dat zomaar een terras of het strand zijn. Zorg dan wel dat je het meeste werk in de ochtend doet: warmte maakt loom en dus minder productief. Vereist jouw werk dat je altijd op dezelfde locatie zit? Doe dan iets totaal anders tijdens een break. Even een wandeling maken, even darten, een korte yogasessie of fitnesssessie inlassen et cetera.
3. Wissel af in taken. De hele dag aan de administratie zitten of de hele dag schrijven kan vervelen. Probeer een langer durende taak over meerdere dagen te spreiden. Wissel dit af met leuke kortdurende taken. Als je die afrondt, geeft je dit weer die boost die nodig is om het langer durende werk te hervatten.

Tot slot

Het inlassen van flexibele werktijden creëert ook meer werkplezier, maar sla er niet in door. Voldoende regelmaat is ook van belang. En mocht jij straks een zomerrooster inlassen… dan kom je me misschien wel tegen op het terras 😉

Avatar foto
Alexandra Smith

Alexandra Smith is storytellingexpert en ondernemerscoach. Dagelijks helpt zij bedrijven met verhalen, pitches en presentaties. Onlangs kwam haar boek ‘Zelfstandige met plezier‘ uit. Alexandra is door haar succes een veelgevraagd spreker op mkb-events.

Bekijk alle artikelen van Alexandra Smith →

Aanbevolen

ZZP Barometer | Goede daden verrichten zzp'ers
Begin het jaar met een goede daad
Tips, trucs & checklists
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →