Onderzoek: Koffiebar steeds minder in trek als werkplek bij zzp’er

Avatar foto Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
17 Shares

Flexwerkplek in opkomst als werkplek voor zzp’er

De koffiebar krijgt zijn originele functie weer terug: zzp’ers kiezen niet langer voor de horecazaak als werkplek. Slechts 0,6% van de zzp’ers geeft de voorkeur aan een openbare werkplek als een koffiebar om hun werk uit te voeren. Liever gaan zij naar een zakelijkere omgeving, zoals een werkplek met co-working space (13,9%) of een werkplek die voorzien is van services (15%). Bijna een kwart van de zzp’ers werkt meestal bij de opdrachtgever (24,3%) en een deel (41%) werkt thuis. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1.557 ondervraagden in samenwerking met Workthere.

Bijna driekwart zzp’ers geïnteresseerd in flexwerkplek

72,8% van de ondervraagde zzp’ers geeft aan interesse te hebben in een flexwerkplek. De overige 27,2% geeft aan elders te werken en geen interesse te hebben in het huren van een werkplek. Als er goede service aanwezig is op de flexwerkplek, is bijna driekwart van de zzp’ers bereid daarvoor te betalen. 15% geeft aan daar tot 100 euro per maand voor over te hebben, 24,9% vindt 100-200 euro per maand een redelijk bedrag, 16,2% wil daar 200-500 euro per maand voor betalen en een kleine groep van 2,9% heeft daar meer dan 500 euro per maand voor over.

Belangrijke kenmerken en services

In de zoektocht naar een geschikte werkplek, vindt de zzp’er de locatie van de werkplek verreweg het belangrijkste (37%). Vervolgens worden het concept (17,9%) en de prijs (17,3%) het meest belangrijk gevonden en ten slotte hecht een achtste van de zzp’ers de meeste waarde aan de flexibiliteit van het huurcontract.

Sander van den Engel licht dit toe: “Deze resultaten bevestigen de toegevoegde waarde van een online platform zoals Workthere, waar bezoekers heel makkelijk locaties, verschillende concepten en prijzen van serviced offices kunnen vergelijken.”

Snel internet blijkt nog altijd onmisbaar voor zzp’ers. Maar liefst 76,3% geeft aan dat dit een belangrijke beweegreden is om wel of niet voor een werkplek te kiezen. Ondanks dat de koffiebar niet meer populair is als werkplek, wil de zzp’er wel graag goede koffie op de werkplek. Dit neemt een tweede plaats in op de schaal van belang als het gaat om het uitkiezen van een werkplek (52,6%) en ook goede catering wordt op prijs gesteld (28,3%).

Zzp’er duurzaam bezig

De meerderheid (53,2%) van de ondervraagde zzp’ers geeft aan dat ze het belangrijk vinden dat hun werkplek duurzaam is. Dit kan zich uiten door de aanwezigheid van bijvoorbeeld gescheiden afvalbakken. Bijna een derde (30,6%) geeft aan hier neutraal in te staan en slechts 16,2% geeft aan geen waarde te hechten aan een duurzame werkplek.

Over het onderzoek

ZZP Barometer is de zzp-informatiebron van Nederland met eigen, structureel en onafhankelijk onderzoek over de belangrijkste zzp-onderwerpen. Het onderzoek bestaat uit vaste monitorvragen en variërende themavragen. De resultaten in deze infographic zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 1.557 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent.

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic. (Download PNG)

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Kerncijfers

1,2M
Aantal zzp'ers

Bron: Kamer van Koophandel

Meer weten? Klik hier
100.12
ZZP Vertrouwensindex

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€43,13
ZZP Tariefwijzer

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€63 mrd.
Bruto ZZP Product (BZP)

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
7 events
ZZP Agenda

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
41 docs
Modelovereenkomsten

Bron: Belastingdienst

Meer weten? Klik hier

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer: