Femke Puijman: “Slim investeren is slim ondernemen”

ZZP Barometer | Knab | Femke Puijman

Interview met Femke Puijman, fotograaf

Als zzp’er wil jij jouw financiën graag zo goed mogelijk geregeld hebben. Spaar je wel (genoeg)? Plan je voldoende vooruit? Om te kijken hoe succesvolle ondernemers dit doen, interviewen wij maandelijks een van onze leden. Deze maand: Femke Puijman van Kyno Focus Hondenfotografie. Wij vroegen haar hoe zij haar zaken op het gebied van financiën als zzp’er heeft geregeld. Het interview wordt mede mogelijk gemaakt door zzp-bank Knab, themapartner van ZZP Barometer.

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

Vertel: wat doe je precies, en voor wie?

Ik ben professioneel hondenfotograaf en fotografeer in opdracht van zowel particulieren als bedrijven en magazines. Daarnaast organiseer ik fotografieworkshops, zodat mensen ook zelf kunnen leren hoe ze prachtige foto’s van hun eigen hond kunnen maken. Verder begeleid ik graag startende fotografen en ik ben auteur van de boeken “Hondenfotografie” en “Paardenfotografie” die ik in eigen beheer heb uitgegeven. Sinds een paar maanden heb ik ook een eigen youtube channel waar ik wekelijks een interessante vlog plaats over mijn leven als dierenfotograaf.

Je hebt jouw zakelijke financiën ondergebracht bij Knab. Waarom heb jij voor deze online bank gekozen?

Na een aantal problemen, slechte bereikbaarheid en vele storingen was ik op zoek naar een andere bank voor zowel mijn privé rekening als mijn zakelijke rekening. De goede bereikbaarheid van Knab trok me direct erg aan. Ze zijn niet alleen telefonisch goed en snel bereikbaar, maar je kunt ook contact opnemen via email, social media, chat en zelfs WhatsApp! Bovendien ben ik bij Knab veel goedkoper uit dan bij mijn vorige bank. En de mogelijkheid om makkelijk online meerdere rekeningen te openen en je eigen PIN code uit te kiezen vind ik ideaal.

Hoe belangrijk is het voor jou om als zzp’er een reserve achter de hand te hebben?

Een reserve is niet alleen fijn als je onvoorziene kosten hebt of als je wat langer moet wachten op de betaling van een opdrachtgever. Maar ook als je een poosje niet kunt werken. Ik ben redelijk seizoensgebonden en met mijn werk ben ik zeer afhankelijk van het weer. Bij regen kunnen mijn fotoreportages niet plaatsvinden. Vorig jaar hebben we een aantal hele slechte maanden achter elkaar gehad en ik was toen erg blij dat ik me niet direct zorgen hoefde te maken over mijn financiën. Dat geeft rust.

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

Hoe zorg jij ervoor dat je als zzp’er genoeg financiële reserve hebt?

Ik zet regelmatig wat geld opzij op mijn spaarrekening. Vooral tijdens het hoogseizoen komt er genoeg binnen om ook wat te sparen. Hierdoor heb ik een buffer opgebouwd, waarmee ik gemakkelijk de winter door kom als er wat minder werk is.

Heb jij voor jouw bedrijf bepaalde financiële doelen opgesteld?

Er is geen bepaald bedrag waar ik naar streef, maar ik vind het wel belangrijk om slim met mijn geld om te gaan. Het is namelijk heel verleidelijk om met een goed gevulde bankrekening direct te investeren in de nieuwste apparatuur. Maar je moet je afvragen; heb je dat ook echt nodig om je werk goed te doen? Door slim om te gaan met je investeringen, kun je duizenden euro’s besparen en toch dezelfde kwaliteit leveren.

Hoezeer ben jij als zzp’er al bezig met jouw inkomen en financiën in de toekomst? En hoe breng jij deze voor jezelf in kaart?

Ik werk hard om mijn bedrijf ieder jaar te laten groeien. Wanneer de markt een totaal andere wending neemt, sta ik er graag als eerste bij om nieuwe kansen te pakken. Je moet flexibel kunnen zijn. Ik denk dat dat de sleutel is voor een succesvol, bloeiend bedrijf. En daarmee groeit je inkomen en de mogelijkheid om te sparen, te beleggen en een pensioen op te bouwen. Nu ben ik pas 34 jaar oud; mijn pensioen is nog heel ver weg. Maar ik ben al wel begonnen met het opbouwen van mijn pensioen. Ik hoef geen dikke bankrekening te hebben op mijn oude dag, maar ik vind het wel belangrijk om genoeg te hebben om zonder geldzorgen te kunnen leven.

Tot slot, heb jij nog een ultieme tip voor jouw collega-zzp’ers op het gebied van financiën?

Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Door het slim uit te geven, kun je ontzettend veel geld besparen. Heb je echt zo’n splinternieuwe auto/kantoorpand/apparatuur nodig? Of kun je ook prima werken met een iets ouder of minder luxe model? Het scheelt je duizenden euro’s die je weer kunt gebruiken op plekken in je onderneming waar je écht van kunt profiteren of zelfs door kunt groeien. Slim investeren is slim ondernemen!

Knab Zakelijk
Partner van ZZP Barometer

Knab streeft naar een gezonde financiële wereld. In die wereld verkoopt de bank niet alleen producten, maar biedt inzicht in je geldzaken. Zodat jij betere beslissingen over je geld kunt nemen. Knab heeft speciaal voor zzp’ers een voordelige zakelijke rekening ontwikkeld. Alles wat je nodig hebt om je bankzaken goed te regelen, zonder poespas. Voor een vast, laag bedrag per maand. Eindelijk een bank in jouw voordeel. Knab is kennispartner van de ZZP Barometer.

Bekijk alle artikelen van Knab Zakelijk →
Apppwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →