Geen wazige beelden meer in je communicatie

ZZP Barometer | Scherpe afbeeldingen

Verzekerd van scherpe afbeeldingen

Herken je dit? Je hebt een prachtig plaatje online gevonden dat je wilt gebruiken voor de slider op je homepage. Wanneer je deze plaatst, ziet deze er ineens onscherp of blokkerig uit. Hoe komt dat? Hoe kan je dat voorkomen?

Of je hebt zelf een flyer ontworpen, maar volgens de drukker is het bestand te klein en zou de afbeelding een bepaalde resolutie moeten hebben. Wat bedoelt de drukker precies en had je dit van tevoren kunnen weten?

Bij elke vorm van communicatie heb je dit soort specifieke eigenschappen, die het er mooier uitlaten zien. Hierna leg ik de meest gangbare specificaties van een aantal soorten communicatiemateriaal uit, voorafgegaan door een korte uitleg van de twee soorten bestandstypen en hun algemene toepassing. Gebruik deze specificaties, zodat je minder stress hebt bij het opmaken van afbeeldingen in jouw communicatie-uitingen.

Bestandstypes

Beeldbestanden zijn er in twee vormen: raster en vector.

Rasterbeelden zijn opgemaakt uit gekleurde punten en zijn het meest geschikt voor afbeeldingen met zachte kleurenmengingen en verlopen. Veelvoorkomende raster bestandstypen zijn: PNG, JPG, GIF en PSD. Rasterbeelden schalen echter niet optimaal en moeten worden opgemaakt in het gewenste gebruiksformaat of groter.

Vectorbeelden zijn gemaakt op basis van wiskundige berekeningen die de vormen vormen. Deze bestandsvorm is het meest geschikt voor het maken van logo’s en illustraties. Vectorart kan op elk formaat worden geschaald zonder kwaliteitsverlies en is resolutie-onafhankelijk. Het wordt vaak gebruikt voor afbeeldingen die worden gedrukt op fysieke producten, zoals mokken, sleutelhangers, etc. De meest voorkomende vector-bestandstypen zijn: AI, EPS en SVG. Vectorbestanden kunnen eenvoudig worden geconverteerd naar rasterbestanden. Andersom wordt het meestal een tijdrovende klus, afhankelijk van de complexiteit van het beeld.

RGB vs CMYK

De kleuren in afbeeldingen zijn op verschillende manieren opgebouwd, afhankelijk van het medium waar het voor gebruikt wordt. De kleuren die je op je beeldscherm ziet, zijn opgebouwd uit Rode, Groene en Blauwe lichtpunten. Alle online afbeeldingen zijn dus altijd RGB.

In print geldt een andere standaard. CMYK is de drukkersstandaard en is opgebouwd uit Cyaan, Magenta, Geel en Zwart (K staat voor ‘Key’. In de begintijd van de drukpers werden voor elke kleur aparte platen gebruikt. Op de zwarte plaat werd de belangrijkste informatie afgedrukt: Key information.

Een goede vuistregel is dat alles wat online wordt vertoond RGB moet zijn en al het gedrukte materiaal CMYK moet zijn.

Resolutie ofwel DPI

Afbeeldingen zijn opgebouwd uit een raster van minuscule gekleurde punten (of pixels (px)) die vervolgens samen één beeld vormen. DPI staat voor Dots Per Inch en is letterlijk het aantal punten op een vierkante inch. Hoe meer DPI, hoe beter de kwaliteit van een beeld en hoe groter deze op een scherm kan worden weergegeven of kan worden afgedrukt. Online beelden zijn altijd maximaal 144 dpi en beelden voor print zijn over het algemeen 300 dpi.

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

Veel voorkomende resoluties

In het geval dat dit toch nog steeds allemaal Chinees voor jou is, geef ik je hier een lijst met de meest gangbare specificaties van de verschillende communicatie-uitingen. Zo weet je wat je kunt verwachten van de afbeeldingen als je ze gaat downloaden.

NB:
Beelden die je online kunt downloaden zijn bijna altijd RGB, maar kunnen gemakkelijk worden omgezet naar CMYK door een drukker. De meeste stockfoto-websites geven je een keuze uit verschillende resoluties, zoals 640×412 of 1920×1238 bijvoorbeeld. Het eerste getal is altijd de breedte van het beeld.

Online

 • Kleur: RGB
 • Bestandstypen: .png / .jpg / .gif
 • Homepage slider: Resolutie: 2000 px breed
 • Social post: Resolutie: 1200 px breed
 • Profile foto: Resolutie: 320 px breed
 • Powerpoint presentatie: Resolutie: 1280 px breed

Print

 • Kleur: CMYK
 • Bestandstypen: .png / .jpg / .tif / .psd / .pdf
 • Visitekaartje: Resolutie: 1010 px breed
 • A5 print: 2500 px breed
 • A4 print: 3500 px breed
 • A3 print: 5000 px breed
Avatar foto
Kris Black

Kris Black is de oprichtster van The Webshop Studio, een collectief van freelancers dat online content produceert voor retailers. Dit kan zijn in de vorm van film, foto’s, teksten en grafische vormgeving. Kris is Canadese van oorsprong en in 2002 naar Nederland geëmigreerd. Kris heeft passie voor internationale culturen en gebruikt dat vooral in haar werk met content creëren en customer service.

Bekijk alle artikelen van Kris Black →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →