Tijds- en energiewinst door 4 simpele kwadranten

Avatar foto Tips, trucs & checklists
Page 1 Created with Sketch.
33 Shares
ZZP Barometer | Energie | Arturo Massaro

Zo blijf jij oprecht genieten van het ondernemerschap

Weet jij het nog? Het moment dat je besloot om zzp’er te worden? Ik nog wel. Het was letterlijk een droom in januari 2001. In die droom stond ik voor een groep mensen training te geven in Leiderschap, Teambuilding en Persoonlijke Ontwikkeling. Ik werd bruisend wakker en wist wat ik wilde doen met de rest van mijn leven. Met behulp van mijn toenmalige werkgever heb ik diverse cursussen gevolgd en heb uiteindelijk mijn baan als manager opgezegd.

Vol passie en energie doe ik nu ruim 15 jaar later nog steeds dit vak. Ik reis de gehele wereld over om mensen en bedrijven te mogen helpen in hun leiderschap. Het is elke keer weer genieten. Ik hoop oprecht dat jij dat ook nog steeds kan zeggen over wat jij doet.

Hoe is ’t met jouw passie?

Dus de vraag aan jou is: ‘Hoe zit het met jouw passie? Is deze er nog steeds? Of hebben alle randzaken toch een grote invloed op jou en je bedrijf?’

Ik moet zelf eerlijk bekennen dat er genoeg zaken zijn die ik niet echt leuk vind aan ondernemer zijn. Bij mij is dat vooral de administratie (en belasting betalen ☺). Al die minder leuke zaken zijn er langzaamaan ingeslopen. Als ik nu terugkijk, dan zie ik dat ik regelmatig dingen doe die niet mijn grootste passie hebben en mij al heel weinig inspiratie geven. Toch kosten ze tijd om uit te voeren.

Als jij dit herkent, heb ik een simpele manier voor je die jou verder kan helpen om duidelijkheid te krijgen in je werkzaamheden. Ik kreeg deze aangereikt van mijn businesscoach waar ik mee werk.

Oplossing

Pak pen en papier, het liefst een A3 of zelfs een flip-overpapier. A4 mag ook, maar dan heb je niet zo heel veel ruimte. Verdeel het papier in 4 gelijke stukken. Je hebt nu een kruis over het midden van je papier lopen. Dan doe je het volgende:

Linksboven schrijf je: Meer van doen!

 • Wat vind je leuk en waar wil je veel meer van doen in je vak én daarbuiten?
  Voorbeeld van mij: Leiderschapstrainingen geven, meer mediteren, meer samenwerken.

Rechtsboven: Wat wil je minder doen?

 • Wat vind je niet zo leuk en waar wil je minder van doen? Dit kunnen ook dingen zijn die tijdrovend zijn.
  Voorbeeld van mij: Trainingen geven alleen om het geld, tv kijken.

Linksonder: Wat kan je delegeren?

 • Wat vind je niet leuk en is tijdrovend en kan je mogelijk door anderen laten doen?
  Voorbeeld van mij: Administratie en sociale media: daarvoor een personal assistent nemen.

Rechtsonder: Waar ga je direct mee stoppen?

 • Wat kost jou alleen maar energie en irritatie en vind je totaal niet meer leuk?
  Voorbeeld van mij: opdrachten uitvoeren die ik echt niet meer wil, met mensen werken die totaal niet willen veranderen.

Inzicht en rust

Neem hier even de tijd voor. Durf eerlijk naar jezelf te zijn en je zult merken dat er ruimte komt voor jezelf. Schrijf de kwadranten echt goed vol. Je kunt later altijd nog wat schrappen. Alleen al door het op te schrijven geeft het inzicht in waarom jij je soms zo moe voelt. Daarnaast zorgt het voor duidelijkheid in wat je wel en niet meer wilt. Dit geeft je meer rust.

Nu kan jij je veel meer gaan focussen op datgeen waar het ooit allemaal om begonnen is. Ga voor je passie en volg je hart. Want je hart klopt altijd.

Avatar foto
Arturo Massaro

Arturo Massaro is internationaal trainer, coach en spreker, oprichter van de Dreamschool en auteur van het boek ‘Het realiseren van je ondernemersdoelen.’. In 2001 kreeg hij letterlijk een droom om trainer te worden en zegde hij zijn baan als manager bij een groot energiebedrijf op. Sinds 2002 geeft hij wereldwijd trainingen in Leiderschap, Teambuilding en Communicatie. Vanaf 2015 helpt hij met zijn Dreamschool ondernemers om hun visie, droom en doel te realiseren. In 2017 is hij de winnaar van de publieksprijs bij de Freelancer of the Year Awards. Daarnaast is Arturo schrijver van het boek Experttips voor het realiseren van je ondernemersdoelen.

 

Bekijk alle artikelen van Arturo Massaro →

Aanbevolen

ZZP Barometer | Trusted Advisor
Durf door te vragen en word een Trusted Advisor
Groei
Page 1 Created with Sketch.
6 Shares
Kiezen als zzp'er- eerst met je hart, dan pas je hoofd - ZZP Barometer
Kiezen als zzp'er: eerst met je hart, dan pas je hoofd
Groei
Page 1 Created with Sketch.
33 Shares

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →