Zzp’ers spreken zich uit over gelekt pensioenakkoord

ZZP Barometer | Pensioenakkoord

Pensioenplannen regering stuiten op veel weerstand

Het gelekte conceptakkoord over het nieuwe pensioenstelsel dat in handen was gekomen van De Telegraaf, stuit bij vrijwel iedere zzp’er op veel weerstand. In het akkoord worden zzp’ers onderdeel van het collectieve pensioen en het mag duidelijk zijn dat ondernemers daar niet op zitten te wachten. 

De reactie van Zelfstandigen Bouw op het pensioenakkoord dat vakbonden en werkgevers volgens De Telegraaf zijn overeengekomen is veelzeggend: zij noemen het een krankzinnig plan. In het akkoord staat dat vastligt hoeveel pensioenpremie iedere werkende moet betalen, maar dat het niet vaststaat wat je daarvoor terugkrijgt. Dat hangt namelijk van de omstandigheden af. Niemand weet dus waar hij aan toe is.

Zzp’er heeft niets aan plannen

In het uitgelekte pensioenakkoord staat dat de AOW-leeftijd langzamer stijgt dan nu en gaat de AOW-leeftijd niet al in 2021 naar 67, maar pas in 2025. Voorzitter van Zelfstandigen Bouw Charles Verhoef vindt het op zich mooi dat vakbonden en werkgevers het mogelijk willen maken eerder te stoppen, maar hij noemt dat dat alleen mensen met een vaste baan helpt. De groeiende groep zzp’ers en flexwerkers heeft daar niets aan, maar zij moeten wel meedoen aan de pensioenregeling, aldus Verhoef.

Brief aan minister Koolmees

Ook bij ZZP Nederland stuit het vermeende pensioenakkoord op weerstand. Dit maken zij duidelijk in een open brief aan minister Wouter Koolmees. Daarin geven Denis Maessen, voorzitter van Platform Zelfstandige Ondernemers en Maarten Post, voorzitter van Stichting ZZP Nederland aan dat de voorgenomen pensioenverplichting voor zzp’ers heeft geleid tot onrustgevoelens bij hun achterban.

Zelfstandig ondernemers willen volgens hen “onder geen beding onderworpen zijn aan een pensioenplicht die voortkomt uit cao-afspraken tussen werkgevers en werknemers”, zo blijkt uit de brief. Ook noemen zij het een belangrijke inbreuk op de ondernemersvrijheid en is het plan volgens hen in strijd met de huidige wet- en regelgeving. Vorig jaar maakte Nu.nl al bekend dat de helft van alle zzp’ers tegen een verplicht pensioen is.

Geen draagvlak

Het gebrek aan draagvlak zorgt ervoor dat het dit akkoord volgens ZZP Nederland onhoudbaar is. Zij zijn bezig met het ontwikkelen van een eigen regeling. Daarmee zijn zij van plan wel voldoende draagvlak onder zzp’ers te verwerven. De betrokkenheid van de zzp’ers is hierbij volgens hen een vereiste, naast de visie van de werkgevers en werknemers.

Post en Maessen sluiten de brief af met de mededeling dat zij dan ook graag betrokken zouden willen worden bij de ontwikkeling van een nieuw pensioenstelsel. Daarin moet volgens hen de mogelijkheid worden geboden aan zelfstandigen om op hun eigen manier deel te nemen. Nu maar afwachten of er reactie komt van de minister.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →