Onderzoek: Hybride auto steeds populairder onder zzp’ers

Percentage zzp’ers met dieselauto neemt af

Steeds meer zzp’ers kiezen voor een hybride auto. Het percentage zzp’ers dat een hybride auto rijdt is in 2018 gestegen naar 9,4 procent. Het aantal zzp’ers met een dieselauto is de afgelopen jaren juist afgenomen. De keuze voor een automerk wordt steeds vaker gemaakt op basis van prijs/kwaliteit (58 procent). Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 892 zzp’ers.

Het aantal zzp’ers dat een hybride auto rijdt, is nog nooit zo hoog geweest als nu. Maar liefst 9,4 procent van de respondenten heeft een hybride auto. Het percentage zzp’ers dat op diesel rijdt, wordt juist steeds lager. In 2016 gaf 40 procent aan een dieselauto te hebben; dit jaar is dat gezakt naar 34 procent.

Een boek vol inspiratie, trucs en tactieken: Download het ZZP Jaarboek 2016 gratis

Meer bezoekers, meer klanten en meer opdrachten? Download het ZZP Jaarboek van 2016 en ontvang tips, trucs en tactieken die jou als zzp’er, freelancer of interim professional (nog) succesvol(ler) maken.

Meer info

Prijs/kwaliteit belangrijkste bij keuze automerk

Bij de keuze voor een automerk, weegt de prijs/kwaliteitverhouding overduidelijk het zwaarste voor de zzp’er. Ruim de helft (58 procent) van de ondervraagden geeft aan dat dit de belangrijkste beweegreden is om voor een bepaald automerk te kiezen. Ook de service van de dealer en lage kosten in het algemeen worden redelijk belangrijk geacht bij het kiezen.

Populairste automerken

De top 10 automerken waar zzp’ers in rijden, bestaat net als voorgaande jaren uit onder andere Volvo, Volkswagen en Audi. Vergeleken met 2015, is SEAT een van de snelle stijgers en nadert dan ook de top 10. Citroën en Fiat zijn in 2018 juist minder populair geworden en uit de top 10 gezakt.

Wij geloven heilig in de zzp’er, omdat hij de ultieme specialist is.

ZZP Barometer

Leaseauto wordt zowel zakelijk als privé gebruikt

Uit het onderzoek blijkt dat het overgrote deel (92,9 procent) zzp’ers met een leaseauto deze zowel zakelijk als privé gebruikt. 4,3 procent gebruikt de leaseauto alleen zakelijk en een zeer klein deel gebruikt de leaseauto enkel privé. Bijna 9 op de 10 zzp’ers betaalt dan ook bijtelling voor hun auto.

Hoe noemt de zzp'er zich het liefst? Download gratis het onderzoek

Weten hoe jouw collega-ondernemers zichzelf het liefst noemen? Download het onderzoek en ontvang exclusieve toegang tot feiten & cijfers over zzp’ers.

Meer info

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 892 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de bijna 1,2 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KvK, april 2018).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic. (Download PNG)

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Kerncijfers

1,2M
Aantal zzp'ers

Bron: Kamer van Koophandel

Meer weten? Klik hier
100.12
ZZP Vertrouwensindex

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€43,13
ZZP Tariefwijzer

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€63 mrd.
Bruto ZZP Product (BZP)

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
7 events
ZZP Agenda

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
41 docs
Modelovereenkomsten

Bron: Belastingdienst

Meer weten? Klik hier

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer: