Grip op cijfers zorgt voor betere resultaten

Avatar foto Financiering
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Profit First | Femke Hogema

Manage je geld door naar je bankrekening te kijken!

Boekhouding en ondernemerschap: het is meestal geen ‘match made in heaven’. Het gros van de ondernemers vindt de boekhouding saai, complex en maar weinig behulpzaam in het behalen van zijn doelen. Een deel van de ondernemers besteedt de boekhouding dan ook uit. ‘Probleem opgelost’, zul je wellicht denken. Maar het ligt toch iets genuanceerder.

Uit onderzoek van de Kvk ‘Grip op de tent’ blijkt dat ‘gebrek aan financieel inzicht’ bij veel zzp’ers problemen oplevert. Ook blijkt dat ondernemers die meer verstand van financiën hebben, beter presteren dan ondernemers die er weinig verstand van hebben.

Neem je boekhouding serieus

Wil je als ondernemer beter presteren en minder snel in de problemen komen, dan ontkom je er eenvoudigweg niet aan om je financiën serieus te nemen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Boekhouders en accountants roepen al decennialang: ‘Ondernemer lees je jaarrekening!’, maar uit de praktijk blijkt dat de ondernemer dat eenvoudigweg geen prioriteit geeft.

Interessant genoeg is er één financieel aspect van de onderneming wat bij iedere ondernemer volop aandacht krijgt: de bankrekening! Alleen, van de boekhouder ‘mag’ je je onderneming niet aansturen door naar je bankrekening te kijken – want die geeft onvoldoende informatie om de juiste keuzes te kunnen maken. En dit is precies het punt waar het al jaren mis gaat. We proberen de ondernemen te dwingen in een systeem – analyseer de jaarrekening – dat niet past bij zijn natuurlijke gedrag. De Amerikaanse ondernemer Mike Michalowicz zag de absurditeit van de situatie in en zei: “Laten we stoppen met proberen ondernemers te veranderen; laten we het systeem aanpassen aan de ondernemer.” Hij ontwikkelde Profit First.

Profit First-methode

Profit First is een methode waarmee je je financiën managet door naar je bankrekeningen te kijken! Het is daarmee een van de leukste, meest toegankelijke en meest praktische systemen die ik ken om je financiën te managen. Profit First is gebaseerd op het potjessyteem waar onze grootouders mee werkten. Onze grootouders hadden het goed begrepen. Je inkomen heeft meerdere doelen: de hypotheek, boodschappen, uitjes en kleding. Het loon werd destijds dan ook daadwerkelijk verdeeld over meerdere potjes. Ging oma boodschappen doen, dan nam ze alleen het geld mee dat bestemd was voor de boodschappen. Ze maakte niet ook het geld voor de hypotheek op.

Gek genoeg zijn we dit logische systeem in ons bedrijfsgeld helemaal kwijtgeraakt. De meeste ondernemers hebben één zakelijke bankrekening, en het bedrijf snoept daar naar hartenlust van. De ondernemer ontvangt geen regelmatig salaris, maar moet leven van de restjes. En de blauwe envelop, die zorgt bij menig ondernemer voor slapeloze nachten, want waar moet die onverwachte belastingaanslag eigenlijk van betaald worden?

Verdeel je geld

Ook ons zakelijke geld heeft meerdere doelen. De belangrijkste daarvan zijn: winst, salaris, belastingen en doelen. Door al het geld op een grote hoop te gooien, missen we inzicht, kunnen we niet de juiste keuzes maken, ontvangen we te weinig salaris, maken we geen winst en hebben we financiële zorgen.

De oplossing is eenvoudig: verdeel je geld over meerdere bankrekeningen. Neem je winst eerst, al is het maar 1%, stel je salaris veilig, reserveer geld voor de fiscus en zorg dat je bedrijf rondkomt met het geld wat beschikbaar is op de kostenrekening. Deze Profit First-methode heeft al bij tienduizenden ondernemers wereldwijd gezorgd voor meer winst, rust en inzicht. Op ProfitFirst.nl vind je meer informatie.

Avatar foto
Femke Hogema

Femke Hogema gelooft ten diepste dat je alleen dán een succesvol bedrijf kunt hebben, wanneer je zelf grip op cijfers hebt. Ze maakt financiën leuk, praktisch en toegankelijk en ze helpt daarmee ambitieuze ondernemers om daadwerkelijk zelf grip op cijfers te krijgen. Dankzij grip op cijfers sturen ondernemers hun onderneming met zelfvertrouwen naar succes en houden ze onder aan de streep meer over!

Bekijk alle artikelen van Femke Hogema →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →