Luister jij naar dat stemmetje in je hoofd?

ZZP Barometer | Herold Dat | Lef

Het tonen van lef is belangrijk

Je kent dat wel, te veel pijlen op je boog om af te vuren, met als resultaat dat geen enkele pijl doel raakt. Kansen komen vaak maar 1 keer voorbij en we denken dat we bijna in alles kunnen excelleren. Hierdoor grijpen we met enige regelmaat mis of gaan we ons doel letterlijk voorbij. Bij het stellen van doelen is een juiste doel-oriëntatie essentieel.

Bij de voorselectie voor deelname aan Expeditie Robinson 2017 moesten we een Facebook-campagne voeren. Uit duizenden aanmeldingen mochten de eerste 50 met de meeste “likes” komen casten, aangevuld met nog eens 50 personen die tijdens de campagne op andere wijze zouden opvallen. Een mooie hoofdbreker voor een midden 40-er die online pas een aantal jaren zijn weg aan het vinden is. Natuurlijk is het mij bekend dat jongere kandidaten veel sneller schakelen met het inzetten van social media-platforms om zo aan likes te komen.

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

Gestart met vloggen

Wat ik al vermoedde werd waarheid en binnen een aantal dagen bestond de top-50 inderdaad uit louter jonge mensen met een groot digitaal netwerk, die flitsende filmpjes met trendy intro’s en outro’s hadden gepost. Als ‘digibeet’ besloot ik om een strategie te bedenken om op te vallen en te mogen casten. Ik besloot filmpjes te gaan maken van elk 1 tot maximaal 1.5 minuut waarin ik 100 + 1% mezelf zou zijn. Ik kocht een selfie-stick en als een ware vlogger maakte ik opnames van mezelf met een voor mij onwennige en wel hele lange arm.

Delen van ervaringen

De filmpjes gingen over simpele zaken zoals richting zoeken in de natuur, het houden van koers, wat kun je eten in het bos, hoe maak je simpel een onderkomen, enzovoort. Ik vertelde daarbij vanuit mijn eigen perspectief en deelde ervaringen uit mijn werkbare leven als rotsklim-docent bij Defensie. Zo vertelde ik over de successen als oud-topsporter en nam ik de mensen mee in mijn fysieke en mentale voorbereidingen op een eventuele deelname aan het castingweekend. Tot mijn grote verbazing dook ik binnen de kortste keren de top 150 in. Mijn filmpjes werden tot wel 30x per filmpje gedeeld. Waar ik in het verleden vaak te hard duwde of er niet voor durfde te gaan, lukte het me nu om aan mijn gekozen strategie en tactiek vast te houden.

Gebeld door RTL

In de campagne werd ik uiteindelijk 78e. Het was afwachten of RTL mij zou benaderen voor de laatste 100. Begin april kreeg ik op een dinsdag een telefoontje: “Met RTL 5 Expeditie Robinson. Mijnheer Dat, het is ons opgevallen dat uw 8 filmpjes van de Facebook-campagne zo’n 100.000 keer bekeken zijn… bent u vlogger?”. Mijn antwoord was kort en simpel: “Huuuuh, nee”. De dame aan de lijn zei: “Dan heeft u een script-schrijver…”, waarop ik aangaf: “Nee ook niet!”

Verbaasd en vriendelijk vroeg ze vervolgens: “Maar hoe maakt u uw filmpjes dan?” In een split second bedacht ik om haar uit te dagen. Met lef zeg ik: “Weet je wat het is mevrouw? Ik heb een selfie-stick gekocht, een aantal leuke onderwerpen bedacht en bij het aanzetten van de camera kwamen de woorden bij me op als poepen. Noemt u maar een onderwerp en ik praat er een minuut over vol”. Ik hoorde een lach aan de andere kant van de lijn en ze zei: “Sinaasappel” ad rem reageerde ik met: “Die worden groen geplukt, oranje door de zon, je kunt ze eten in helften, partjes en zelfs persen, in het klein heten ze mandarijnen, je hebt ze met pit en zonder pit… ” ze onderbrak me: “Stop maar, stop maar, ik geloof u: wilt u in het paasweekend komen casten?”

Wees jezelf en toon lef

Op dit soort momenten durven luisteren naar het stemmetje in je hoofd en met lef durven reageren, brengt je vaak in de juiste positie. Het vasthouden aan eigen strategie en tactiek zorgde ervoor dat ik mocht komen casten. De rest is inmiddels geschiedenis. Mijn les “Toon lef en ben 100 + 1% jezelf” deel ik graag. Ik besef me dat het jezelf zijn een cliché is en vaak te pas en te onpas als tip aan elkaar gegeven wordt. Echter, de antwoorden liggen dichter bij onszelf dan wij denken. Je hoeft alleen maar het lef te hebben om aan jezelf vast te houden…

Met Avontuurlijke groet,
Herold Dat

Herold Dat

Als docent fysieke en mentale vorming deelt Herold Dat zijn inzichten over Mentale Kracht, Leidinggeven, Stress Reductie en Agressie regulatie. Door te investeren in het (zelf) Leiderschap, de team-balans en het kunnen presteren onder druk, levert hij daarmee een bijdrage aan een duurzame inzetbaarheid en de veerkracht van personeel binnen diverse organisaties. Daarnaast was Herold Dat deelnemer aan Expeditie Robinson 2017.

Bekijk alle artikelen van Herold Dat →
Apppwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →