Onderzoek: Zzp’er steeds zekerder over financiële situatie

Financiële zekerheid ten opzichte van vorig jaar gegroeid

HOOFDDORP – Zzp’ers krijgen meer zelfvertrouwen op het gebied van ondernemen en financiën. Ten opzichte van vorig jaar kunnen we stellen dat ondernemers vaker een hoger uurtarief durven te vragen bij verlenging of herhaling van een opdracht (+18%). Als we het onderzoek vergelijken met cijfers van vorig jaar, geeft nu een aanzienlijk hoger percentage (31,3%) aan dat zij geen onzekerheden ervaren op het gebied van financiën. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 975 zzp’ers in samenwerking met Knab.

Uit het onderzoek blijkt dat een hoger percentage aangeeft dat dat zij geen onzekerheden ervaren op het gebied van financiën. Bij zowel mannelijke als vrouwelijke zzp’ers is de zekerheid aanzienlijk gegroeid.

Minder zorgen over pensioen

Als we dit jaar vergelijken met vorig jaar, zien we dat zzp’ers zich minder zorgen zijn gaan maken over hun pensioen (-5,6%). Aan de andere kant zijn ze zich juist wel iets meer zorgen gaan maken over wat er gebeurt als zij arbeidsongeschikt raken (+4,6%).

Oskar Barendse, financieel planner bij Knab, vindt het mooi om te zien dat het op veel vlakken steeds beter gaat met de zzp’er: “Wat mij in positieve zin opvalt, is dat veel minder zzp’ers onzeker zijn over het pensioen. Daarentegen zien we wel een kleine stijging van de zorgen over arbeidsongeschiktheid.”

Uurtarief vaker omhoog bij herhaling of verlening opdracht

Het aantal zzp’ers dat zijn uurtarief verhoogt bij verlenging of herhaling van een opdracht stijgt sinds 2016 ieder jaar. In 2016 verhoogde 8% zijn uurtarief; ondertussen is dit percentage gestegen naar 13%. Steeds minder zzp’ers kiezen ervoor om hun uurtarief hetzelfde te laten of te verlagen in een dergelijke situatie.

Zzp’er loopt iets minder omzet mis

Net als vorig jaar, blijkt ook dit jaar dat een kwart van de zzp’ers omzet mis is gelopen het afgelopen jaar. Positief gegeven is wel dat dit kwart gemiddeld een lager percentage aan omzet is misgelopen dan uit cijfers van vorig jaar bleek.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 975 zzp’ers in Nederland. Onderzoek van ZZP Barometer is bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de bijna 1,2 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KvK, april 2018).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic. (Download PNG)

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →