Vervanging DBA vóór 2020 onhaalbaar?

ZZP Barometer | Zzp-plannen | Nieuws

Minister worstelt met nieuwe zzp-plannen

DEN HAAG – De nieuwe zzp-plannen die de coalitie in het regeerakkoord heeft afgesproken, komen nog niet van de grond. Een aangekondigd breed overleg over de uitwerking van de plannen van minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) met onder meer werkgevers-, bemiddelaars- en zzp-organisaties wordt over de zomer heen getild. Dat gebeurt omdat de aanwezigen zich dan beter kunnen voorbereiden. Dat laat een woordvoerder van de minister weten.

Het was de bedoeling om de nieuwe plannen voor de zomer te presenteren, maar het ziet ernaar uit dat dat niet gaat lukken. Bronnen geven aan dat minister Koolmees nog flink worstelt met de vormgeving van de regelgeving die de Wet DBA zal moeten vervangen.

Webmodule

In het regeerakkoord is afgesproken dat iemand pas als zelfstandige wordt gezien als diegene boven een bepaald uurtarief uitkomt. Als je veel verdient en kortlopende opdrachten hebt, wordt je direct als zzp’er gezien. Onder een bepaald uurtarief word je niet als zzp’er aangemerkt.

Een grote groep daartussen zou zich als zzp’er moeten bewijzen door middel van een opdrachtgeversverklaring. Die kan worden verkregen na het invullen van een zogenaamde webmodule.

Uitstel toelichting

Dat klinkt duidelijk, maar volgens ingewijden blijkt het toch zeer lastig om de criteria vast te stellen rond dat lage tarief en voor de webmodule. Ondanks dat Koolmees afgelopen winter aangaf dat hij de maatregelen vóór de zomer verder zou kunnen toelichten, blijkt dat voornemen nu onhaalbaar.

Door het uitstel van zijn uitwerking, wordt het mogelijk onhaalbaar om de Wet DBA officieel te vervangen voor 2020, zoals het plan was.

Zelfstandigenorganisaties merken struggle

De voorzitter van Stichting ZZP Nederland, Maarten Post, merkt ook dat het kabinet nog steeds worstelt met het zzp-dossier. “Het ministerie heeft al aangegeven dat de plannen in het regeerakkoord moeilijk uitvoerbaar zijn”. Post geeft aan dat er vooral veel onduidelijkheid is over het minimumtarief voor zzp’ers en de opdrachtgeversverklaring.

Ook Marjan van Noort, bestuurder van FNV Zelfstandigen geeft aan dat het kabinet het erg lastig heeft als ze afgaat op de signalen. Zij vindt dat de Wet DBA te snel aan de kant is gezet. Ze noemt het begrijpelijk dat het niet zo gemakkelijk is om hier een goed alternatief voor te vinden.

Binnen enkele dagen zal minister Koolmees een brief naar de Tweede Kamer sturen over de voortgang van zijn zzp-plannen.

ZZP Barometer
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
IT-Staffing - ZP'ers

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

  • BitterBallenBorrel
    20 juni 2019  Facility Point Arnhem, Meander 251, 6825 MC Arnhem, Nederland

  • KVK Connect Meetup
    20 juni 2019  KVK kantoor Arnhem Kronenburgsingel 525 6831 GM Arnhem

Bekijk de volledige agenda →