Begin je werkdag met een ochtendritueel

Avatar foto Fitheid & balans
Page 1 Created with Sketch.
13 Shares
ZZP Barometer | Alexandra Smith | Ochtendritueel

Kies jouw perfecte begin van de dag

Afgelopen week had ik weer een shoot voor een bedrijfsfilm. De wachttijd bracht ik door in een stoel, met mijn ogen dicht en de focus op mijn ademhaling. Om mij heen was een cameraploeg druk bezig met opnames. De airco stond uit en het was net iets te warm. Toch deerde het me niet. Al vijf weken begin ik namelijk elke dag met een bodyscan of ademhalingsmeditatie. Afhankelijk van wat er die dag op het programma staat, doe ik dat 30-45 minuten. Lekker zen en een leeg hoofd om mijn dag mee te beginnen. Die bewuste ochtend was het erbij ingeschoten en ik miste het al direct.

Wat is jouw ochtendritueel?

Ieder mens is anders en er is al zoveel wat ‘moet’. Een ochtendritueel is een cadeautje aan jezelf in een moment waar even niemand anders bij hoeft te zijn. Jij bepaalt hoe dat eruit ziet en hoe lang je daarmee bezig bent. Het is het verschil tussen een dag die je overkomt en een dag waarin je eerst contact maakt met jezelf en je eigen energie. Een moment van bezinning voordat je de sneltrein van het ondernemerschap weer in moet. De belangrijkste vraag: op wat voor manier zou jij het liefste je werkdag beginnen en wat is ervoor nodig om dit te organiseren?

Laat je inspireren

  • Als je net wakker bent, denk dan eens aan wat je wil dat de dag je zou brengen in plaats van dat je direct je telefoon aandoet en je laat afleiden door mailtjes of to-do’s.
  • Sta 15-30 minuten vroeger op door eerder naar bed te gaan. Hierdoor kun je vlak voordat je van huis gaat echt een moment voor jezelf hebben, bijvoorbeeld om te mediteren.
  • Gun jezelf tijd voor ontbijt en kauw eens wat langer; dit is beter voor de spijsvertering. Een acupuncturist gaf me eens het advies om 36x te kauwen. Je kunt meteen meer genieten van wat je eet.
  • Zet alles wat je de volgende dag nodig hebt (kleding en wat je in je tas doet) ’s avonds vast klaar. Zo heb je ’s ochtends meer tijd.
  • Mijmer eens wat vaker uit het raam met een kop koffie of thee in je hand. Neem echt de wereld in je op.
  • Maak van je badkamerritueel meer een ritueel. Bijvoorbeeld door tijdens het douchen op een kruk te zitten en je voeten of benen te masseren of scrubben.
  • Begin je werkdag eens met wat yogaoefeningen om contact te maken met je lichaam.
  • Begin je dag eens met een wandeling in de buitenlucht, bijvoorbeeld op het strand, in een park nabij of in het bos.

De gelukswetenschap leert ons dat de gelukkigste mensen het minst bezig zijn met wat er in het verleden gebeurde of wat er in de toekomst zou moeten gebeuren. Als we hier en nu zijn, voelen we ons op ons best. Dat is lastig als je de hele dag druk bent met wat er gedaan moet worden. Start daarom je dag met een ochtendritueel in het hier en nu. Een gelukkige ondernemer is immers een magneet voor succes.

Avatar foto
Alexandra Smith

Alexandra Smith is storytellingexpert en ondernemerscoach. Dagelijks helpt zij bedrijven met verhalen, pitches en presentaties. Onlangs kwam haar boek ‘Zelfstandige met plezier‘ uit. Alexandra is door haar succes een veelgevraagd spreker op mkb-events.

Bekijk alle artikelen van Alexandra Smith →

Aanbevolen

ZZP Barometer | Ondernemersgeluk dankzij afwisseling
Gelukkig zzp’en? Zorg voor afwisseling
Het Nieuwe Werken
Page 1 Created with Sketch.
30 Shares

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →