Zo regelt een zzp’er toch nog wat vakantiegeld

ZZP Barometer | Vakantiegeld regelen | Knab

7 tips om vakantiegeld te fixen

In mei krijgen de meeste Nederlanders die in loondienst werken vakantiegeld gestort van hun werkgever. Dit bedrag bedraagt minimaal 8% van hun brutoloon. Zelfstandige ondernemers hebben het nakijken: zij krijgen geen vakantiegeld uitgekeerd. Daarom hebben we 7 tips voor je hoe je als zzp’er zelf je vakantiegeld kan regelen.

Tip 1: maak een potje met vakantiegeld

Het klinkt flauw, maar dit is wel het slimst: open een spaarrekening en stort 8% van de winst die je maakt in je onderneming op die spaarrekening. Zo bouw je namelijk het hele jaar door jouw potje met vakantiegeld op. Dat kan uiteindelijk oplopen tot een lekker bedrag. Of je echt 8% nodig hebt, hangt natuurlijk af van de hoogte van je inkomen, je vakantiebestemming en hoelang je op vakantie wilt.


Tip 2: houd rekening met minder inkomen tijdens je vakantie

Er is nog een factor waar je rekening mee moet houden. Misschien ga je op vakantie wel je zakelijke e-mails beantwoorden, maar laat je grotere opdrachten liggen tot je terugkomst. Je zult dus tijdens je vakantie waarschijnlijk minder werk verrichten en je inkomen zal wat lager uitvallen. Helaas blijven je vaste lasten wél doorlopen. Daarom is het slim om ook wat te sparen om de vaste lasten tijdens jouw vakantie te kunnen doorbetalen.Tip 3: reserveer wat geld als je een grote opdracht binnenkrijgt

Misschien vind je het helemaal niet handig om steeds 8% van je binnengekomen geld opzij te zetten. Er is nog een andere optie om slim te sparen. Je zou er namelijk alleen bij grote opdrachten voor kunnen kiezen om een deel van het geld dat je voor de opdracht krijgt op een spaarrekening te zetten. Op deze manier merk je niet meteen in je portemonnee dat er minder geld binnenkomt en spaar je relatief ongemerkt een lekker bedrag voor je vakantie.

Tip 4: bereid je voor op langzaam betalende klanten

Heb jij ook zo’n klant die altijd maar nét op tijd is met betalen? Dat is niet altijd erg, maar houd er wel rekening mee dat zo’n klant je pas tijdens of na je vakantie betaalt voor de opdracht die je voor de vakantie hebt afgemaakt. Dit kan soms wel twee maanden duren. Heb je zo’n klant in je klantenkring? Dan is het goed om hier bedachtzaam op te zijn.

Tip 5: pas je uurtarief aan

Het gaat goed met de Nederlandse economie. De tarieven stijgen weer en arbeid wordt steeds schaarser. Met andere woorden: je maakt waarschijnlijk meer kosten, terwijl je concurrentie afneemt. Een goed moment om je uurtarief te verhogen. Op die manier houd je genoeg geld over om af en toe op vakantie te kunnen, zonder dat je op een houtje hoeft te bijten.

Tip 6: combineer je zakenreis met een mini-vakantie

Als je naar het buitenland gaat voor een zakenreis mag je, onder bepaalde voorwaarden, een percentage van de kosten die je maakt voor een zakenreis aftrekken bij je belastingaangifte. Je kunt een zakenreis natuurlijk ook goed combineren met een mini-vakantie.

Tip 7: bespaar geld met een zakelijke rekening van Knab

Pinnen in Nieuw-Vennep of in Nieuw-Zeeland? Met een zakelijke rekening bij Knab ben je altijd het voordeligst uit. Je betaalt namelijk geen kosten voor pinnen in het buitenland en de koersopslag voor vreemde valuta bedraagt slechts 0,5%. 

Verder krijg je voor € 5,- per maand:
✔︎ de voordeligste zakelijke rekening van Nederland
✔︎ een onbeperkt gratis rekeningen
✔︎ 1000 gratis transacties per jaar

Knab Zakelijk
Partner van ZZP Barometer

Knab streeft naar een gezonde financiële wereld. In die wereld verkoopt de bank niet alleen producten, maar biedt inzicht in je geldzaken. Zodat jij betere beslissingen over je geld kunt nemen. Knab heeft speciaal voor zzp’ers een voordelige zakelijke rekening ontwikkeld. Alles wat je nodig hebt om je bankzaken goed te regelen, zonder poespas. Voor een vast, laag bedrag per maand. Eindelijk een bank in jouw voordeel. Knab is kennispartner van de ZZP Barometer.

Bekijk alle artikelen van Knab Zakelijk →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →