Je opdrachten vormgeven door je eigen talenten in te zetten

ZZP Barometer | Kwaliteiten opdrachten | FastFlex

Laat jouw kwaliteiten jouw opdrachten bepalen

Organisaties veranderen continu, wat ervoor zorgt dat functies en rollen ook veranderen. Voor organisaties is het noodzakelijk om menselijk kapitaal te behouden en om ervoor te zorgen dat medewerkers over een paar jaar nog steeds een bijdrage aan de organisatie leveren die van blijvende meerwaarde is. Het is belangrijk om per individu te kijken hoe duurzame inzetbaarheid gerealiseerd kan worden met behulp van arbeidsmobiliteit, scholing en jobcrafting.

Hoe kan je als zelfstandige professional je opdrachten zelf vormgeven door rekening te houden met je talenten, de opdracht en de opdrachtgever? In deze blog wil ik graag drie tips met je delen om als zelfstandige meer te kunnen ondernemen met je eigen talenten.

Tip 1: Ken je eigen kwaliteiten

Allereerst is het belangrijk om als zelfstandig professional bewust te worden van je eigen kwaliteiten en van welke werkzaamheden je energie krijgt. Waar ben jij nu echt goed in en waarin onderscheid jij jezelf van andere professionals? Zijn er punten waar je verder in wil doorgroeien of zijn er nieuwe dingen die jij je eigen wilt maken? Welke werkzaamheden zorgen ervoor dat jij ’s ochtends met plezier naar je werkt fietst?

Het is belangrijk om de antwoorden op deze vragen voor jezelf helder te hebben. Maak bijvoorbeeld een lijstje met wat je leuk vindt om te doen bij je opdrachtgever. Zet daar tegenover welke dingen je mist, die je eigenlijk wel belangrijk vindt.

Vraag ook eens feedback aan collega’s, vrienden en familie. Waar vinden zij dat jouw kwaliteiten liggen en waar kun je volgens hen verder in groeien? Op deze manier kun je een start maken met het ‘craften’ van jouw opdrachten.

Tip 2: Weet wat je wilt en maak dit kenbaar

Ten tweede is het noodzaak om jezelf te profileren. Laat duidelijk zien wat jouw toegevoegde waarde is voor opdrachtgevers en wees kritisch in het aannemen van opdrachten. Vraag jezelf af of jij in de desbetreffende opdracht wel jouw kwaliteiten kunt inzetten en of je gemotiveerd raakt van de opdracht zelf.

Natuurlijk ben ik mij ervan bewust dat niet alle opdrachten die voorbijkomen voor 100% zullen en kunnen aansluiten op jouw behoeften. Het is daarom zaak om expliciet aan te geven bij jouw nieuwe opdrachtgever waar jouw toegevoegde waarde ligt; wat je binnen de opdracht wil en kan doen. Zo kun je samen met de opdrachtgever een omgeving creëren, waar je helemaal tot je recht komt.

Tip3: Blijven leren is belangrijk

Tot slot, een leven lang leren. Het is belangrijk om jouw behoeften goed te blijven monitoren en hiervan te leren. Jezelf af en toe afvragen of je nog blij wordt van de opdrachten die je doet of dat het wellicht tijd is om je focus iets te verschuiven. Zo houd je het werk interessant en blijf je zelf gemotiveerd.

Ook is het verstandig om eens goed na te denken over trainingen of eventueel een opleiding. Deze kunnen jou verder helpen om jouw doelstellingen te bereiken. Ook kan dit bijdragen aan het craften van jouw werkzaamheden.

Het craften van je werkzaamheden geeft je de mogelijkheid om je talenten optimaal te benutten en uit te blinken in de dingen waar je echt goed in bent en waar je gelukkig van wordt. Dit zal jou onderscheiden van andere zelfstandigen. Begin klein en verander kleine dingen in je huidige werk: vraag bijvoorbeeld eens feedback aan een directe collega. Hierop kun je doorbouwen en uiteindelijk echt veranderingen doorvoeren. Succes!

FastFlex
Partner van ZZP Barometer

FastFlex is een onafhankelijke sourcing partner en managed service provider op het gebied van resource management. Hierbij streeft FastFlex naar een zo’n kort mogelijke keten, met een transparante kostenstructuur. Zo weten het inhurende bedrijf én de professional altijd waar zij aan toe zijn. Als ZZP’er heb je je handen vol aan het managen van een drukke opdracht en je privéleven. Een 3de partij die kennis heeft van wat er in de markt speelt en die administratieve zaken uit handen neemt is dan ook van grote waarde. We doen er alles aan om je goed te leren kennen en snel te achterhalen welke speciale vaardigheden je in huis hebt.

Bekijk alle artikelen van FastFlex →
FastFlex- ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

  • Web Accessibility Live
    25 september 2018  Westergastheater, Westergasfabriek, Pazzanistraat 15, 1014 DB Amsterdam, Nederland

Bekijk de volledige agenda →