Aantal zzp’ers in de zorg met 50% toegenomen

ZZP Barometer | Zzp'ers in de zorg

Vaste werknemers zijn de dupe

Het aantal zzp’ers in de zorg is sinds 2013 met ruim 50 procent gestegen. In 2013 stonden nog ongeveer 80.000 zzp’ers in de zorg ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat aantal is nu, in 2018, gestegen naar 121.000. Ongeveer 10 procent van alle werknemers in de zorg is nu zelfstandige. Dat schrijft Trouw op basis van cijfers van de KVK.

Het zijn vooral verpleegkundigen, medewerkers in de thuiszorg en in de kinderopvang, psychotherapeuten en psychologen die voor de stijging zorgen. Omdat ziekenhuizen vacatures moeilijk op kunnen vullen, kiezen zij steeds vaker voor een zzp’er.

Voordelen zzp-schap

Als zorgmedewerker is het interessant om als zzp’er aan de slag te gaan, omdat je meer verdient, niet meer verplicht nacht- of weekenddiensten hoeft te draaien en bovendien minder papierwerk hoeft in te vullen in het ziekenhuis.

Voor de ziekenhuizen zelf is het financieel veel aantrekkelijker om mensen in loondienst te nemen, zegt Sebastian Dingemans, woordvoerder van het Tergooi Ziekenhuis in Hilversum. Ook geeft hij aan dat zzp’ers over het algemeen minder binding hebben met het ziekenhuis.

Tekorten opvullen

Toch is het ook prettig voor de ziekenhuizen dat er zzp’ers zijn, om met name de tekorten op de intensive care en de spoedeisende hulp op te vullen. Zzp’ers bieden ziekenhuizen namelijk de mogelijkheid om op korte termijn aan gekwalificeerd personeel te komen.

Vaste werknemers de dupe

De beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN begrijpt waarom zorgpersoneel het zzp-schap aantrekkelijk vindt, maar ziet ook nadelen. “We hebben begrip voor de overstap”, zegt Sonja Kersten, directeur van V&VN. “Maar we zien wel bezwaren. Mensen in vaste dienst bijvoorbeeld worden zwaarder belast omdat zzp’ers zich nu eenmaal kunnen permitteren geen of minder nacht- en weekenddiensten te draaien.”

Goed werkgeverschap

Het is niet wenselijk als het gehele zorgteam uit zzp’ers zou bestaan. Zelfstandig verpleegkundige Maarten van Eerd werkt als gespecialiseerd verpleegkundige op de spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis en geeft dat ook aan: “In de basis moet je een vast team hebben. Ik kan me geen situatie voorstellen waarin je een afdeling runt met meer dan een kwart zzp’ers, uitzendkrachten of gedetacheerden. Dat is niet gezond.”

Daarom wil beroepsorganisatie V&VN dat werkgevers zich meer gaan inzetten voor ‘goed werkgeverschap’. Ziekenhuizen moeten beter luisteren naar personeelsleden en hen bij het beleid betrekken. Zo kan er volgens hen bijvoorbeeld een einde komen aan de zo verafschuwde gebroken diensten, waarbij iemand in de ochtend een paar uur werkt, ’s middags vrij is en ’s avonds opnieuw moet aantreden.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →