Ontwikkel meer zelfvertrouwen en bereik meer ondernemersgeluk

ZZP Barometer | Alexandra Smith | Zelfvertrouwen

Zo durf jij te doen wat jij écht wilt

Nadat ik de eerste vijf jaar van mijn ondernemerschap op volle kracht ondernam en toch steeds minder inkomen verwierf, gooide ik het roer om. De crisis destijds wilde ik niet langer als excuus gebruiken voor de situatie waarin ik me bevond. Ik was toch zelfstandig ondernemer? Dan moest ik het ook zelfstandig oplossen, met wat hulp hier en daar. Vanaf dat moment investeerde ik in een nieuw toekomstbeeld: meer verdienen met minder werk. Mijn doel is al jaren bereikt. Het was ‘gewoon’ een kwestie van nieuwe diensten ontwikkelen, een nieuw uurtarief vaststellen en een andere doelgroep aanboren. Nou ja, en er een boek over schrijven.

Meer ondernemen: wat houd je tegen?

Toen ik afgelopen week weer eens twee dagen op het strand doorbracht, kwam er het volgende in me op. Als ondernemer moet je vooruitdenken en omzetgroei veroorzaken. Ik had duidelijk tijd over; waarom ondernam ik dan niet nóg meer? Het kan geen luiheid zijn, want ik ben nogal actief. En toch – ik reageer vooral op wat er op mij afkomt. Dat is veel, maar ik heb zeker een dag per week over.

Omdat ik wel vaker bij mezelf op de mentale pijnbank neerstrijk, besloot ik aan wat zelfreflectie te doen. Wat houdt me tegen om nog méér te ondernemen? Wat houdt me tegen om net als vijf jaar terug opnieuw met volle kracht mijn pijlen te richten op de toekomst?

Onderneem nieuwe dingen

Het zou zomaar zelfvertrouwen kunnen zijn. Niet het eerste wat in mij opkomt, omdat ik bij alles wat ik doe in mijn leven enorm veel zelfvertrouwen ervaar. En toch, toen ik een paar weken geleden iets nieuws ondernam (ik kreeg een kleine rol in een feature film) vond ik het ouderwets spannend.

Daar leerde ik van dat ik nieuwe dingen misschien te veel ontwijk, misschien wel omdat ik alleen maar wil doen waar ik goed in ben. Maar misschien hou je daarmee wel grote ontwikkelsprongen tegen en ontneem je jezelf de kans om nog meer te bereiken in je ondernemerschap. Mijn nieuwe doel is dus om zelfvertrouwen te ontwikkelen voor nieuwe dingen, zodat ik weer op volle kracht ga ondernemen. Graag deel ik mijn stappenplan voor meer zelfvertrouwen met jou.

Drie tips voor meer zelfvertrouwen

  • Bedenk bij jezelf welke dingen je zelfvertrouwen in de weg staat en pak het aan. Is het angst om te falen? Spreek dan met jezelf af dat je dat geen reden meer laat zijn om actie te ondernemen.
  • Stop met valse bescheidenheid en maak jezelf niet klein. Als je ergens goed in bent, mag je dat best van de daken schreeuwen. Als jij niet op je eigen kunnen vertrouwt, hebben je klanten ook geen reden om op je te vertrouwen. Bovendien, als je het van de daken schreeuwt, kunnen ze je beter vinden 😉
  • Visualiseer wat je allemaal zou doen als je een overdosis zelfvertrouwen zou hebben. Schrijf het op en hang het lijstje boven je bureau. Probeer er vervolgens to-do’s aan te koppelen en ga ervoor!

Mensen met meer zelfvertrouwen durven meer en hebben meer succes. De komende tijd ga ik nieuwe dingen ondernemen en mijn gebrek aan zelfvertrouwen voor nieuwe dingen negeren. Doe je met me mee?

Ik wens je veel ondernemersgeluk!

Alexandra Smith

Alexandra Smith is storytellingexpert en ondernemerscoach. Dagelijks helpt zij bedrijven met verhalen, pitches en presentaties. Onlangs kwam haar boek ‘Zelfstandige met plezier‘ uit. Alexandra is door haar succes een veelgevraagd spreker op mkb-events.

Bekijk alle artikelen van Alexandra Smith →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →