Meest gestelde vragen rondom zakelijk rijden – deel 2

Avatar foto Energie
Page 1 Created with Sketch.
4 Shares
ZZP Barometer | Total | Lease

De voordelen van lease voor zzp’er

Zakelijk rijden als zzp’er: het is een onderwerp waar veel ondernemers vragen over hebben. Met name over het financiële plaatje heerst vaak nog veel onduidelijkheid: wat is bijtelling eigenlijk en hoe kan ik mijn reiskosten declareren bij mijn opdrachtgever? En heb ik ook recht op bepaalde voordelen? Reden genoeg om de meest gestelde vragen te verzamelen en voor je te beantwoorden. Lees hieronder snel deel 2 van dit whitepaper.

De volgende vragen zullen in dit whitepaper worden beantwoord:

  • Kan ik als zzp’er ook een auto leasen?
  • Wat is bijtelling en hoeveel is dat?
  • Betaal ik ook bijtelling als ik een auto rijd die ouder is dan 15 jaar?
  • Moet ik een ritten- of kilometerregistratie bijhouden?
  • Hoe kan ik mijn reiskosten declareren bij mijn opdrachtgever?

1. Kan ik als zzp’er ook een auto leasen?

Ja, dat kan. Als je een auto leaset, wordt je auto voor een bepaalde periode (verwachte levensduur) gefinancierd. Je betaalt met de verstrekker een afgesproken rente en termijnbedrag. Je kunt kiezen voor zowel financial als operational lease.

Financial lease houdt in dat de verstrekker juridisch eigenaar is, maar jij als kredietnemer economisch verantwoordelijk bent. Je bent dan dus zelf verantwoordelijk voor verzekeringen en onderhoud. Als de laatste termijn van de leaseauto is betaald, ben je volledig eigenaar. Bij financial lease behoort de auto tot je vermogen, waardoor je recht hebt op investeringsaftrek, renteaftrek en afschrijving.

Operational lease houdt in dat de verstrekker juridisch en economisch eigenaar is. Deze is dus ook verantwoordelijk voor het onderhoud en het beheer. De auto wordt dus niet tot je vermogen gerekend. Wel betaal je maandelijks btw en ben je verantwoordelijk voor de gebruikskosten.

Je kunt ook kiezen voor flexibele lease of shortlease. Een flexibele lease houdt in dat je vaak al vanaf een jaar een auto kunt leasen, dus voor een korte periode. Dit is met name voordelig als je voor een bepaalde periode aan een project werkt bijvoorbeeld. Wel betaal je relatief iets meer aan kosten. Heb je de auto naderhand toch langer nodig? Dan gaat de leaseprijs weer omlaag.

Shortlease is voordelig als je een auto voor een korte periode nodig hebt. Bij deze leasevorm kun je een auto leasen tot één jaar.

2. Wat is bijtelling en hoeveel is dat?

Als je een zakelijke auto hebt en je daar meer dan 500 kilometer per jaar privé mee rijdt, betaal je bijtelling. Dit is een percentage waarover je inkomstenbelasting moet betalen. De bijtelling is gebaseerd op de cataloguswaarde van je auto en varieert in 2016 tussen 4%, 15% of 21% of 25% (afhankelijk van de CO2-uitstoot). Het bedrag van je bijtelling (percentage x cataloguswaarde) wordt bij je inkomen opgeteld: hierover betaal je dus inkomstenbelasting.

Als je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met je zakelijke auto, wordt je bijtelling op nul gezet.

Let op: ook als je een auto leaset, moet je bijtelling betalen. Dit varieert tussen zo’n 4 en 25%, afhankelijk van onder andere de CO2-uitstoot van de auto. De cataloguswaarde van de leaseauto wordt bij je inkomen opgeteld.

3. Betaal ik ook bijtelling als ik een auto rijd die ouder is dan 15 jaar?

Koop je een oudere auto? Bij auto’s ouder dan 15 jaar geldt een zogenoemde ‘youngtimer’-regeling. Als je zo’n youngtimer voor zakelijke doeleinden gebruikt, betaal je ook bijtelling. Deze bijtelling is 35% van de huidige waarde van de auto – en dus niet van de cataloguswaarde. Als je in een milieuvriendelijke auto van 15 jaar of ouder rijdt, dan is de bijtelling lager. Ook dit is afhankelijk van de CO2-uitstoot en het soort brandstof. De Belastingdienst geeft hierover meer informatie.

Ook bij deze oudere auto’s mag je gewoon de btw op onderhoud, reparatie en gebruikskosten aftrekken.

4. Moet ik een ritten- of kilometerregistratie bijhouden?

Overhandig een sluitende ritten- of kilometerregistratie aan de fiscus, zodat je kunt bewijzen dat de opgevoerde kosten voor je bedrijf zijn gemaakt. Rijd je minder dan 500 kilometer privé per jaar? Dit toon je ook aan met een sluitende rittenregistratie. De Belastingdienst wil dat je het volgende vermeldt in je rittenregistratie:

  • Het merk van je auto;
  • Het type van je auto;
  • Het kenteken;
  • De periode waarin je de auto tot je beschikking hebt;
  • Ritgegevens: reed je zakelijk of privé? Wat was de route?

Als je een privéauto hebt en een rittenadministratie bijhoudt, mag je € 0,21 per zakelijke kilometer opvoeren (23 eurocent per 2023). Voor de rittenregistratie is het speciale keurmerk Keurmerk RitRegistratieSystemen in het leven geroepen die volledig voldoet aan de eisen van de Belastingdienst.

Let op: rijd je in een bestelauto van de werkgever? Dan geldt een vereenvoudigde rittenregistratie. Je hoeft dan niet alle ritinformatie te vermelden, als alle informatie tenminste uit de administratie van de opdrachtgever kan worden gehaald. Je moet dan met de werkgever hebben afgesproken dat je een vereenvoudigde rittenregistratie bijhoudt, privégebruik tijdens werk- en lunchtijd niet is toegestaan en de werkgever de zakelijke adressen in zijn administratie heeft.

5. Hoe kan ik mijn reiskosten bij mijn opdrachtgever declareren?

Je reiskosten declareren hoeft natuurlijk niet: het is gemakkelijker om je reiskosten in de prijs in te calculeren in plaats van het apart in rekening te brengen. Heb je toch afgesproken dat je je reiskosten declareert, bijvoorbeeld omdat je voor de opdrachtgever in je eigen auto op pad moet? Dan kun je naderhand een rekening inleveren bij de opdrachtgever.

Let op: maak goede afspraken over wat je wel en niet kunt declareren. Hoe zit het bijvoorbeeld met parkeerkosten of taxi? En openbaar vervoer? Hoeveel kilometervergoeding spreken jullie af? Is jouw reistijd ook werktijd?

Als je je reiskoten declareert, is het wederom belangrijk dat je je ritten goed bijhoudt. Hoeveel kilometers rijd je, wat is de reistijd, hoeveel heb je getankt en wat is de kilometervergoeding? Dit zet je op een factuur die je naar de klant stuurt. Bewaar je bonnen en facturen dus goed in je administratie.

 

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Aanbevolen

ZZP Barometer | Total Card tankpas
Wat levert een tankpas mij op?
Energie
Page 1 Created with Sketch.
8 Shares

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →