Creëer vrijheid door systemen op te zetten

Avatar foto Groei
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Inzicht | Petra Fehring

Inzicht geeft focus

Waarom worstelen zoveel zelfstandig ondernemers met de hoeveelheid taken? Waarom zoeken velen naar oplossingen om problemen op te lossen, zoals gebrek aan:

 • Tijd
 • Geld
 • Energie
 • Balans
 • Focus

Dat is omdat ze geen systemen hebben. Ze weten niet hoe ze bepaalde zaken goed kunnen inregelen en opzetten. Dat bedoel ik met systemen. Ook het werven van nieuwe klanten is een systeem. Of zorgen dat je je voldoende kunt focussen om je tijd goed te besteden. Tijdig factureren én betaald krijgen, enzovoorts.

Te vaak operationeel bezig

Doordat er zoveel taken zijn, is het vaak lastig te bepalen waar je moet beginnen om hier verandering in te brengen. En dat is zo zonde. Want als je nergens start, word je geleefd door je bedrijf. Herkenbaar?

Ik ben op dit moment het boek Catapult – A woman’s guide to building a 7-figure business, geschreven door Abbie Widin, aan het lezen. Meteen in de inleiding staat al een stukje waar ik op doel. Ik citeer even:

“Women often start businesses in areas that they have experience in, and end up working more IN their business than ON their business. Becoming a leader is critical to success, taking control of the direction of the business, being able to communicate our vision and enrolling others to help us get there. We don’t always recognize our own strengths and so we don’t implement systems that would allow us to step away from pure operations and take on a leadership role.”

Volgens mij is het voor mannen niet anders. Bovendien: het geldt niet alleen voor een miljoenenbedrijf. Ook als je een ton of 2 wilt verdienen, is dit noodzakelijk. Het goed kunnen verdienen zit namelijk in het feit dat je hier tijd voor hebt. Dat je je klanten kunt helpen en diensten kunt leveren. En niet vastzit in operationele activiteiten.

Creëer inzicht in de basis

Omdat systemen zo uitgebreid en divers zijn, wil ik je vandaag een eerste tip en tool geven. Mijn oplossing om mijn focus te behouden, is door inzicht te creëren in de basis. Download een jaarkalender in Excel en kleur een aantal zaken voor jezelf in:

 • Wanneer lever je je diensten?
 • Wanneer ben je vrij?
 • Wanneer zijn de schoolvakanties/feestdagen?
 • Wanneer heb je overige verplichtingen (training, netwerken, etc.)?
 • Wanneer stuur jij je nieuwsbrief?

Hierdoor krijg je letterlijk een beeld van wat er op je planning staat voor het komende kwartaal.

Voorbeeld van mijn jaarplanning

 

Visualiseer je planning

Visueel maken helpt je om een beeld te vormen. Als je weet wat je planning is, kun je ook bepalen op welke zaken jij je moet focussen de komende tijd. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Afronding boekhouding ieder kwartaal
 • Starten met je marketingcampagnes om je dienst aan te bieden
 • Uiterlijke inschrijfdatum van je workshop in verband met deadline locatiebevestiging
 • Enzovoort

Als je weet wat je deadlines zijn, dan weet je ook wanneer je met acties moet starten. Hierdoor kun je gericht je focus leggen op dat wat nu werkelijk belangrijk is. Alle overige zaken plan je in voor een later moment.

Avatar foto
Petra Fehring

Petra Fehring is sinds 2008 zelfstandig ondernemer en heeft in 2013 de Academie voor Virtueel Professionals opgericht. De Academie is de eerste opleiding in Nederland en België waarin trainingen aangeboden worden voor Virtueel Assistenten (VA), Virtueel Professionals (VP) en Virtueel Managers (VM). Nieuwe beroepen in een nieuw ontstane markt voor professionals die weten dat ze meer in hun mars hebben, het heft in eigen hand nemen en zelfstandig ondernemer worden.

Bekijk alle artikelen van Petra Fehring →

Aanbevolen

Slim uitbesteden als zzp'er | ZZP Barometer
Hoe bepaal jij wat slim is om uit te besteden?
Groei
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →