Deliveroo-bezorger is gewoon zzp’er en niet schijnzelfstandig

ZZP Barometer | Deliveroo uitspraak rechter

Deliveroo heeft rechtszaak gewonnen

Sytze Ferwerda spande de rechtszaak aan tegen Deliveroo, omdat hij vond dat hij onterecht als zzp’er is ingezet door de maaltijdbezorgdienst. Hij was van mening dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, maar de rechtbank van Amsterdam oordeelde maandag dat dat niet het geval is.

Sinds 1 februari 2018 werkt Deliveroo enkel nog met zzp’ers. Ook de bezorgers die wel in dienst waren, werden verplicht om als zelfstandige aan de slag te gaan. Dat betekent dat de verantwoordelijkheid voor verzekeringen bij de bezorger zelf komt te liggen in plaats van bij Deliveroo.

Volgens het bedrijf is de keus voor zzp’ers gebaseerd op de voorkeuren van hun bezorgers zelf. “Deliveroo werkt met zelfstandigen omdat deze flexibiliteit aansluit bij de wensen van de bezorgers. Deze zelfstandigheid biedt bezorgers de mogelijkheid om te werken wanneer, waar en hoe lang zij zelf willen.”

Schijnzelfstandigheid

Een slechte ontwikkeling, volgens Ferwerda. Bezorgers zouden volgens hem niet moeten worden gedwongen om als zzp’er te werken. De zaak heeft de afgelopen tijd veel bekendheid gekregen, mede door de Wet DBA die moet worden vervangen door een wet die het probleem ‘schijnzelfstandigheid’ oplost. De zaak staat symbool voor de opkomende platformeconomie. Duidelijk mag zijn dat deze ontwikkelingen gepaard gaan met veel onduidelijkheid en onzekerheid.

Aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken de zware taak om hier een nieuwe wet voor te ontwerpen, die een passend antwoord biedt op alle huidige ontwikkelingen. Daarvoor is hij ook in gesprek gegaan met vier maaltijdbezorgdiensten. Onlangs werd duidelijk dat een aangekondigd breed overleg over de uitwerking van de plannen over de zomer heen wordt getild.

Uitspraak rechtbank

Uit de uitspraak van de rechter in deze zaak komt naar voren dat er geen sprake is van een gezagsrelatie tussen de bezorgers en de maaltijdbezorgdienst. Koeriers mogen namelijk gewoon werken voor andere bedrijven en hun eigen schema bepalen. Zij mogen opdrachten weigeren en in hun eigen kleding, of zelfs in de kleding van de concurrent werken. Daarom kwam de rechter tot de conclusie dat de vernieuwde overeenkomst tussen Deliveroo en de bezorger niet onredelijk is.

Meer zzp’ers is goed voor de innovatie, effectiviteit en de internationale concurrentiepositie in Nederland

ZZP Barometer

Reacties op uitspraak

Deliveroo is tevreden met de uitspraak, maar stelt in een reactie dat zelfstandigen volgens hen wel meer zekerheid verdienen. “Flexibel werken en sociale zekerheid zou hand in hand moeten kunnen gaan, in plaats van dat het elkaar uitsluit.”

De rechtszaak wordt gefinancierd door een crowdfundactie, die is opgezet door PvdA-kamerlid Gijs van Dijk. Hij is teleurgesteld in de uitspraak en overweegt in hoger beroep te gaan. Ook vakbond FNV geeft aan niet voor deze constructie te zijn. Daarnaast geeft de vakbond aan signalen te krijgen dat er minderjarigen werken voor het bedrijf.

Deliveroo in Spanje

Opvallend is dat er nog geen eensgezindheid blijkt te zijn in Europa over de situatie. Deliveroo werd tijdens een rechtszaak in Spanje juist door de rechter berispt, omdat werknemers als schijnzelfstandigen in dienst waren.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Appwiki - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →