Bereid je voor op het nieuwe lage btw-tarief

ZZP Barometer | Verhoging lage btw-tarief

De gevolgen van de tariefverhoging voor ondernemers

Op 1 januari 2019 wordt het lage btw-tarief waarschijnlijk verhoogd van 6% naar 9%. Dit heeft invloed op ondernemers, dus waarschijnlijk ook op jou. Zorg er dan ook voor dat je je hier nu al goed op voorbereidt. Offertes die in 2018 worden gemaakt voor goederen of diensten die 2019 worden geleverd (en betaald), moeten namelijk al uitgaan van een tarief van 9 procent.

De btw op boodschappen, drinkwater en bijvoorbeeld de kapper, maar ook op eten en drinken buiten de deur, gaat omhoog. Het hoge btw-tarief van 21% blijft (vooralsnog) hetzelfde.

Als ondernemer moet je met een aantal zaken rekening houden. Het nieuwe tarief heeft impact op:

  • de administratie;
  • de prijzen van goederen en diensten;
  • de facturatie en btw-aangifte bij de jaarovergang.

Betalingen in 2019 pas tegen 9%-tarief

Je hoeft het lage btw-tarief van 9% pas te rekenen als de betaling na 1 januari 2019 zal worden voldaan. Voor prestaties die in 2019 plaatsvinden, maar in 2018 betaald worden, geldt het tarief van 6% nog.

De Eerste en Tweede Kamer moeten nog wel akkoord gaan met de wijziging. Het kabinet wil de wijziging van het btw-tarief opnemen in het Belastingplan 2019, dat openbaar wordt gemaakt op Prinsjesdag 2018.

Reden wijziging

Deze belastingmaatregel wordt genomen omdat er twee belastingschijven komen. De inkomstenbelasting krijgt twee schijven: een schijf van 36,93% en een van 49,5%. De zelfstandigenaftrek wordt echter beperkt tot het tarief van de eerste schijf. Veel mensen gaan daardoor minder belasting betalen, maar het Rijk moet het geld wel ergens anders vandaan halen. Het hoge tarief blijft (vooralsnog) 21 procent.

Kritiek

Er is nog wel behoorlijk wat kritiek op het plan van het kabinet over de wijziging. Toch is berekend dat iedereen er, dankzij de nieuwe belastingschijven, toch nog op vooruit zal gaan.

ZZP Nederland geeft aan dat de verhoging voor business-to-businessrelaties waarbij de afnemer ook btw-plichtig is niet uit zal maken. De btw is namelijk terug te vorderen. De verhoging zal vooral gevolgen hebben voor ondernemers die zaken doen met consumenten. Consumenten kunnen de btw namelijk niet terugvragen, waardoor de diensten of producten door de btw-verhoging duurder worden.

ZZP Barometer
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
SEAT- ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →