Waarom een zzp’er zou moeten sparen

Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Knab | Sparen

Redenen om geld opzij te zetten

Als je zzp’er bent en nog nauwelijks spaart, zou je nu even moeten opletten. Er zijn namelijk veel goede redenen waarom het slim is om een buffer op te bouwen. Zo komt een zzp’er bijvoorbeeld niet in aanmerking voor een WW-uitkering zonder speciale verzekering. En je moet het zelf betalen als je onverwacht jouw laptop moet vervangen. Check daarom in dit artikel hoe ook jij slim kan sparen.

Zet geld apart voor de Belastingdienst

De meeste Nederlanders moeten ieder jaar inkomstenbelasting betalen. Zzp’ers dus ook. Vergeet niet dat je een deel van het geld dat binnenkomt, weer aan de Belastingdienst moet betalen in de vorm van inkomstenbelasting.

Daarnaast zijn de meeste zzp’ers ook verplicht om btw af te dragen. Het is slim om het btw-tarief dat je aan klanten rekent, meteen over te maken naar een aparte, zakelijke spaarrekening. Blijf daar vervolgens van af. Het geld is namelijk bestemd voor je omzetbelasting. Zo kom je minder snel in de knoop met je financiën. De opgebouwde spaarrente mag je wel zelf houden.

Spaar voor je pensioen

Je draagt als ondernemer zelf verantwoordelijkheid voor een aanvullend pensioen. In loondienst wordt dit automatisch geregeld, als zzp’er niet. Je bent nergens toe verplicht, maar het is wel goed om je pensioen geregeld te hebben. Op die manier ben je later niet enkel afhankelijk van een AOW-pensioen, wat geen vetpot is.

Juist door nu elke maand een bedrag te sparen, kun je al een pensioen opbouwen voor als je straks ouder bent. Als je spaart op een gewone spaarrekening, wordt dit belast in box 3. Dit betekent dat je er vermogensrendementsheffing over betaalt. Kies voor een product als banksparen of lijfrente als je via box 1 pensioen wilt opbouwen.

Zorg dat je klappen kunt opvangen

De meeste ongemakken komen onverwacht. Denk aan een auto die stopt met rijden, je laptop die je in de trein laat liggen of een pols die je breekt tijdens het sporten. Dan is het goed om een potje te hebben, zodat je wel nog boodschappen kunt doen als je tijdelijk niet kunt werken. Door iedere maand een bedrag te storten op jouw spaarrekening, ben je er goed op voorbereid als het een tijdje minder gaat.

Zakelijk of privé sparen?

Zzp’ers kunnen ervoor kiezen om de winst uit hun onderneming op een zakelijke spaarrekening te zetten. Op deze manier wordt je geld onderdeel van het ondernemingsvermogen. De rente wordt dan gezien als winst.

De Belastingdienst staat dit alleen toe als hier ‘zakelijke overwegingen’ voor zijn. Denk bijvoorbeeld aan geld dat je spaart voor een grote, toekomstige investering.

Als je een eenmanszaak hebt, kun je ook sparen via een privérekening. Dit levert vaak een iets hogere rente op. Toch weer mooi meegenomen.

Zakelijk sparen bij Knab

Knab heeft veel verschillende spaarvormen voor zzp’ers. Dat is handig, want bij sommige spaarvormen krijg je bij Knab een hogere rente. Wat is Knab? De voordeligste Nederlandse bank voor zzp’ers. Voor € 5 euro per maand krijg je verder een compleet zakelijk pakket, met onder meer:

  • 1000 gratis transacties per jaar
  • een onbeperkt aantal betaal- en spaarrekeningen
  • ongekende service van de Knab Servicedesk

Ontdek het zelf!

Knab Zakelijk
Partner van ZZP Barometer

Knab streeft naar een gezonde financiële wereld. In die wereld verkoopt de bank niet alleen producten, maar biedt inzicht in je geldzaken. Zodat jij betere beslissingen over je geld kunt nemen. Knab heeft speciaal voor zzp’ers een voordelige zakelijke rekening ontwikkeld. Alles wat je nodig hebt om je bankzaken goed te regelen, zonder poespas. Voor een vast, laag bedrag per maand. Eindelijk een bank in jouw voordeel. Knab is kennispartner van de ZZP Barometer.

Bekijk alle artikelen van Knab Zakelijk →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →