Google werkt met meer freelancers dan vaste krachten

ZZP Barometer | Google freelancers

Zoekmachinegigant behandelt flexibele krachten minder goed

Google heeft een deel van zijn populariteit te danken aan freelancers, maar geeft hen niet de grote voordelen die vaste krachten wel hebben. Volgens Inc. werken er meer zzp’ers een verrassend groot deel uit van het personeelsbestand van de grootste zoekmachine. 

Voor het eerst in het 20-jarig bestaan van Google, werken er meer freelancers voor hen dan full-time werknemers. Dat blijkt uit een citaat uit een rapport van Bloomberg van iemand die Google’s personeelscijfers analyseerde. Het is onduidelijk hoe de grootte van Google’s externe personeelsbestand is veranderd sinds diegene de data heeft bekeken, maar Google rapporteerde dat de bezetting aan het einde van juni op 89.058 stond.

Google’s reactie

Google weigerde te reageren op de personeelsdata, maar een woordvoerder van het bedrijf vertelde dat het bedrijf alleen tijdelijke krachten inhuurt om de functies in te vullen van werknemers die met ouderschapsverlof zijn. Dit wordt gedaan om hoge pieken in de werkdruk te verminderen. Ook worden freelancers ingezet om hun expertise te gebruiken die niet bij de werknemers zelf aanwezig is.

Het inhuren van tijdelijke krachten helpt bedrijven om de kosten laag te houden, terwijl de productiviteit en hoeveelheid werk die wordt verzet juist hoger wordt. Uit een recente poll kwam naar voren dat 1 op de 5 werknemers in de Verenigde Staten een onafhankelijke partij is. Uit een ander onderzoek blijkt dat freelancers 15,8 procent van alle banen beslaan in de Verenigde Staten in 2015.

Knab Zakelijk - ZZP Barometer

Minder voordelen dan vaste krachten

Freelancers die voor Google werken, krijgen toegang tot bepaalde voordelen die vaste werknemers ook hebben. Zo krijgen zij bijvoorbeeld gratis eten bij de kantine en toegang tot bowlingbanen en sportzalen. Andere voordelen zijn beschikbaar tegen een bepaalde prijs, zoals de shuttlebus naar de campus van Google. Dat is gratis voor vaste werknemers.

Ook hebben de badges van de werknemers verschillende kleuren, onder andere gebaseerd op het soort contract van de persoon. Dat heeft ertoe geleid dat sommigen vinden dat het lijkt alsof ze in een klassensysteem werken. “Mensen kijken op je neer, ook al doe je hetzelfde werk”, zei een freelancer die voor Google werkt tegen Bloomberg. Een opvallend gegeven, in deze moderne tijd.

ZZP Barometer
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →