5 tips om in weinig tijd een toppresentatie voor te bereiden

Avatar foto Tips, trucs & checklists
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Presentatie met weinig tijd

Zo houd jij een sprankelende presentatie

Afgelopen zondag was een ouderwets hysterische dag. Van 08.00 tot 19.00 speelde ik een arts op een filmset in een ziekenhuis. Daarna racete ik naar een meerdaags congres waar ik diezelfde avond nog een persoonlijk verhaal moest vertellen voor een paar honderd man. Een verhaal dat ik door een heel druk schema niet uit mijn hoofd kon leren en dus op basis van cue cards moest doen.

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

Weinig tijd en tóch raken met een verhaal

Hoe vertel je met weinig voorbereidingstijd toch een verhaal overtuigend, zónder het contact met je publiek te verliezen? De afgelopen tien jaar hielp ik ontzettend veel mensen met presentaties. Van zzp’ers tot aan managers van grote bedrijven en TEDx-sprekers.

Eén obstakel hadden zij allemaal met elkaar gemeen: te weinig tijd om hun presentatie goed voor te bereiden. Als jij dit ook herkent, help ik je aan vijf tips voor een sprankelende presentatie – óók als je weinig tijd hebt.

1. Gebruik zaken die je kent

Zorg dat je geen ‘nieuwe’ dingen in je presentatie stopt. Als je weinig voorbereidingstijd hebt, voel je je absoluut niet op je gemak als je gaat praten over onderwerpen waar je je nog onvoldoende in hebt verdiept. Bovendien kun je dan als er vragen komen warrig overkomen bij het antwoorden.

2. Gebruik kernwoorden

Maak cue cards met slechts kernwoorden. Zo dwing je jezelf om je verhaal speels en improviserend in je eigen woorden te vertellen, in plaats van dat je hele zinnen gaat oplezen. Dit komt direct levendiger over.

3. Kijk het publiek in

Bedenk dat elke keer dat je op je cue card of slide kijkt, je op dat moment het contact kwijt bent met je publiek. Pauzeer dus als je leest, en praat pas als je opkijkt. Dat lukt je niet elke keer, maar hoe vaker het lukt hoe meer contact je behoudt met je publiek.

4. Let op spreekritme

Vertraag je spreekritme en gebruik die tijd om mensen aan te kijken en om iets te voelen bij je eigen verhaal. Als jij het niet voelt, voelt je publiek het ook niet. Pauzeer ook zeker bij iets belangrijks of iets technisch, om het te laten inwerken op je publiek.

5. Focus op begin en einde

Zorg dat je in ieder geval het begin en einde van je verhaal uit je hoofd leert. Dat zijn de twee belangrijkste momenten van een presentatie en ze zijn bepalend voor de sfeer. Sluit op het einde positief af: bijvoorbeeld met een call to action of een pakkende slogan die de kern van je boodschap bevat.

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

Schakel meer zintuigen in

Natuurlijk blijft het absoluut noodzakelijk om je verhaal te repeteren. Het liefst 4 keer, als je dit lukt. Je kunt overwegen om je verhaal in te spreken op je smartphone, zodat je er ook onderweg naar kunt luisteren, bijvoorbeeld tijdens het reizen.

Hoe meer zintuigen je inschakelt en hoe meer gebaren je maakt tijdens het repeteren, hoe meer je je lichaam extra tools geeft om te onthouden wat je wil vertellen. Klein dingetje nog vlak voordat je opgaat: adem de ergste spanning eruit en…

Heb vooral plezier tijdens het vertellen van je verhaal!

Avatar foto
Alexandra Smith

Alexandra Smith is storytellingexpert en ondernemerscoach. Dagelijks helpt zij bedrijven met verhalen, pitches en presentaties. Onlangs kwam haar boek ‘Zelfstandige met plezier‘ uit. Alexandra is door haar succes een veelgevraagd spreker op mkb-events.

Bekijk alle artikelen van Alexandra Smith →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →