Kwart zzp’ers heeft nauwelijks vermogen

Avatar foto Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
5 Shares
ZZP Barometer | CBS | Vermogen zzp'er

Nieuwe cijfers CBS over 2016

Zelfstandigen zonder personeel hebben fors minder vermogen dan zelfstandigen met personeel (zmp’ers). Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over 2016. 

Begin 2016 bezat de zmp’er gemiddeld ruim twee keer zoveel vermogen als een zzp’er: 217 duizend tegenover 101 duizend euro. Werknemers bezaten ongeveer een vijfde van het bezit van de zzp’er. Niet zo vreemd, als je bedenkt dat werknemers flink minder risico lopen en bovendien niet te zorgen voor hun pensioen.

Zmp’ers meest vermogend

De helft van de zmp´ers had begin 2016 minimaal 200 duizend euro aan vermogen. Bij de zzp’ers is dit 37 procent en van de werknemers had nog geen 20 procent een vermogen van 200 duizend euro of meer.

Negatief

Een kwart van de zzp’ers had in 2016 geen of nauwelijks een buffer. Bij bijna een vijfde van de zmp’ers was het vermogen negatief of minder dan 5.000 euro. Bij zzp’ers was dat percentage iets hoger: 19 procent had een negatief vermogen en 5 procent had geen of een klein vermogen van maximaal 5 duizend euro. Onder werknemers kwam een negatief (29 procent) of klein (10 procent) vermogen vaker voor.

Meer zzp’ers is goed voor de innovatie, effectiviteit en de internationale concurrentiepositie in Nederland

ZZP Barometer

Schulden

Uit de cijfers blijkt wel dat zmp’ers een hogere schuld hebben dan werknemers en zzp’ers. Met name de hypotheekschulden zijn hoog. Die schuld is met een doorsneewaarde van 231 duizend euro flink hoger dan van zzp’ers en werknemers. Bij werknemers bedroeg de hypotheekschuld 92 procent van de totale schuld. Bij zzp’ers is dat 80 procent en bij zmp’ers 74 procent. .

Belangrijkste bezittingen

Het belangrijkste bezit van zmp’ers is het bedrijfsvermogen. Ruim negen op de tien zmp’ers hebben een bedrijfsvermogen met een doorsnee waarde van 74 duizend euro. Daarmee beslaat dit deel 43 procent van de totale bezittingen.

Van de zzp’ers beschikt 81 procent over bedrijfsvermogen, met een doorsnee waarde van 19 duizend euro. Het bedrijfsvermogen vormt bij de zzp’ers met 31 procent een stuk minder groot deel van de totale bezittingen. Voor werknemers en zzp’ers vormt de eigen woning het belangrijkste vermogensbestanddeel.

Hoogste vermogen in landbouw

Zelfstandigen met en zonder personeel die actief zijn in de landbouw, bosbouw en visserij hebben in doorsnee het grootste vermogen. Dat is met name te danken aan de grond die zij bezitten. De zelfstandigen in deze sector worden op afstand gevolgd door zelfstandigen in de financiële dienstverlening.

Het laagste vermogen hebben zelfstandigen in de cultuur, recreatie en overige diensten. In de bouw zijn de verschillen in vermogen tussen zelfstandigen met en zonder personeel het grootst: in doorsnee hadden zmp’ers in die sector 241 duizend euro vermogen tegenover 52 duizend euro bij zzp’ers.

Verklaring afname vermogen

De afgelopen tien jaar is het vermogen van de zzp’ers ongeveer gehalveerd. Het CBS geeft geen eenduidige verklaring voor de afname van het vermogen van zzp’ers in de afgelopen tien jaar. Wel valt op dat de groep fors in omvang is gestegen: van 682.000 in 2007 naar 895.000 tien jaar later.

De nieuwe instroom bestaat vooral uit jongeren en uit 55-plussers die tot dan toe werknemer waren. Beide groepen hebben wellicht nog niet voldoende tijd gehad om vermogen op te bouwen, waardoor het doorsnee vermogen van de zelfstandige flink naar beneden is getrokken.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Aanbevolen

ZZP Barometer | Knab | Sparen
Waarom een zzp’er zou moeten sparen
Financiën
Page 1 Created with Sketch.
19 Shares
Flexwerkplekken | ZZP Barometer
Hoe groei je als zzp'er naar een mkb-bedrijf?
Flexwerkplekken
Page 1 Created with Sketch.
5 Shares

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →