Het duurzame effect van flexwerken

Avatar foto Flexwerkplekken
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | HNK | Flexwerken duurzaam deeleconomie

Wat is jouw kantoorbehoefte eigenlijk?

Het milieu is steeds vaker onderwerp van gesprek. Er worden meer duurzame initiatieven opgezet en de deeleconomie is booming. Bekende voorbeelden van organisaties die werkzaam zijn binnen de deeleconomie, zijn Uber en Airbnb. Ook flexwerkkantoren kun je zien als bedrijven die hier een rol in spelen. Remco Boelens, directeur van Het Nieuwe Kantoor (HNK), is volop bezig met de ontwikkelingen in de deeleconomie. Zijn missie is om zoveel mogelijk mensen te laten nadenken over wat hun kantoorbehoefte eigenlijk is.

In 2017 schreef het NRC dat onderzoeksbureau Kaleido heeft onderzocht dat 23 procent van de Nederlandse bevolking meedoet met de deeleconomie. Met name jonge, hoogopgeleide Nederlanders zijn hier actief in. Het is nu tijd om ook eens goed na te denken over onze werkplek.

Positieve noot

Volgens Pieter van de Glind en Harmen van Sprang van ShareNL verpesten bedrijven als Uber en Airbnb het voor de rest van de initiatieven binnen de deeleconomie. Zij zorgen voor de negativiteit die om de deeleconomie heen is komen te hangen, terwijl er juist allerlei projecten op dit gebied zijn die een enorm positief effect hebben als het gaat om duurzaamheid. De deeleconomie genereert bovendien werkgelegenheid en zorgt voor innovatie binnen bestaande sectoren.

Het Nieuwe Werken

De deeleconomie is onderdeel van de reguliere economie en bestaat al heel lang, maar door technologische ontwikkelingen als het internet is er een versnelling in gekomen. Het is nu mogelijk geworden om op veel grotere schaal te delen. Dit heeft grote voordelen op het duurzaamheidsaspect. Zo kun je, door op grote schaal te delen, leegstand voorkomen en spullen die niet vaak gebruikt worden veel effectiever benutten.

Efficiënt gebruik van faciliteiten

Dat geldt ook op het gebied van werkplekken. Waar veel bedrijven een eigen kantoorpand bouwen dat een deel van de tijd halfleeg is, bieden flexwerkkantoren de mogelijkheid om met meerdere bedrijven gebruik te maken van dezelfde ruimte. Zo kunnen er veel meer mensen op eenzelfde hoeveelheid plekken werken, zonder dat het aantal m2 per persoon minder wordt.

Dit kan alleen bereikt worden door te focussen op de vraag van de huurders. Hoeveel ruimte hebben zij nodig en hoe vaak precies? Boelens: “Op het moment dat iemand bij ons besluit om 1000 meter te huren, dan gaan we eerst kijken wat die instelling echt nodig heeft. Acht van tien keer hebben ze helemaal geen 1000 meter met 32 stopcontacten nodig, maar blijkt dat ze maar 600 meter kantoorvloer nodig hebben en een aantal satellietkantoren door het land heen.”

Door ook de aanwezige faciliteiten zoals de kantine, toiletten en internetverbinding te delen met andere bedrijven en zzp’ers, wordt daar veel efficiënter gebruik van gemaakt.

Minder belastend voor milieu door ruime keuze

Zzp’ers zijn vaak onderweg. Niet erg handig (en milieuvriendelijk), om dan altijd terug te moeten naar je vaste werkplek. Ook daar biedt HNK een oplossing voor. Je hoeft niet altijd naar je vaste flexkantoor te gaan waar je een abonnement hebt, omdat je met een businessmembership bij HNK in ieder HNK-kantoor terechtkunt. Omdat deze kantoren door heel Nederland verspreid zijn, hoef je nooit veel extra kilometers te maken om in een zakelijke omgeving te kunnen werken.

Iedereen die iets bij HNK afneemt, is automatisch lid van de club. Zo ontstaat er een hechte netwerkstructuur, met mensen van verschillende achtergronden die iets aan elkaar kunnen hebben. Een voorwaarde voor een geslaagde deeleconomie, zo geeft Boelens aan.

CO2-neutraal

Inmiddels wekken HNK-kantoren 10% van de benodigde stroom voor hun panden zelf op en hebben ze met compensatieregelingen nu officieel een CO2-neutrale portefeuille. Dat zijn mooie stappen te noemen.

Toch zijn ze er nog lang niet volgens Boelens: “Met name de stappen die we met onze partners, onze huurders, onze members nemen, in de sharing economy, maken wat mij betreft dat we écht serieuze stappen aan het nemen zijn.”

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Aanbevolen

ZZP Barometer | HNK | Flexplek
Thuis werken vs in de buurt werken
Flexwerkplekken
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →