Onderzoek: Vertrouwen in bank-app gestegen

Zzp’er maakt steeds meer gebruik van handige features

HOOFDDORP –  Het aantal zzp’ers dat een bank-app gebruikt, blijft groeien. Bijna 86% maakt hier momenteel gebruik van. De redenen om geen gebruik te maken van een app om de financiën te regelen, zijn behoorlijk veranderd. Gaf vorig jaar maar liefst 1 op de 3 zzp’ers hiervoor als reden aan dat zij de app niet vertrouwden; dat percentage is nu gezakt naar slechts 12,7%. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in samenwerking met Knab onder 975 zzp’ers.


Tikkie wint in rap tempo aan populariteit. De betaalverzoek-app was vorig jaar nog relatief onbekend onder zzp’ers, maar nu heeft bijna de helft van de zzp’ers weleens een betaalverzoek gestuurd of betaald via die applicatie. Ook de bank-app wordt momenteel nóg vaker gebruikt dan vorig jaar (van 78% naar bijna 86%).

Waarom gebruikt zzp’er geen app?

De bank-app heeft flink aan vertrouwen gewonnen onder zzp’ers het afgelopen jaar. In 2017 gaf een op de drie zzp’ers die geen gebruikmaken van de bank-app (onder andere) aan dat zij de app niet vertrouwen. Nu geeft een op de acht zzp’ers die de app niet gebruiken dit aan.

Ook het nut wordt beter begrepen dan vorig jaar: in 2017 gaf ruim een op de vijf zzp’ers aan het nut van een bank-app niet te zien. Nu is dat minder dan een op de zes.

Stijging aantal zzp’ers dat QR-code gebruikt

Daarnaast is de QR-code een feature die door steeds meer zzp’ers ontdekt wordt. Het aantal zzp’ers dat weleens gebruikmaakt van QR-codes is, vergeleken met vorig jaar, 10% hoger geworden.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 975 zzp’ers in Nederland. Onderzoek van ZZP Barometer is bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de bijna 1,2 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KvK, april 2018).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic. (Download PNG)

Knab Zakelijk
Partner van ZZP Barometer

Knab streeft naar een gezonde financiële wereld. In die wereld verkoopt de bank niet alleen producten, maar biedt inzicht in je geldzaken. Zodat jij betere beslissingen over je geld kunt nemen. Knab heeft speciaal voor zzp’ers een voordelige zakelijke rekening ontwikkeld. Alles wat je nodig hebt om je bankzaken goed te regelen, zonder poespas. Voor een vast, laag bedrag per maand. Eindelijk een bank in jouw voordeel. Knab is kennispartner van de ZZP Barometer.

Bekijk alle artikelen van Knab Zakelijk →
Apppwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →