Opdrachtgevers geven meer uit aan freelancers

ZZP Barometer | Onderzoek Tentoo 55-plussers

Toename 55-plussers in bestand Tentoo

Het totaal aantal freelancers is met twee procent gestegen het afgelopen half jaar. Met name de groep 55-plussers is flink gegroeid: deze groep steeg het afgelopen half jaar met 11,5 procent. Ook het bedrag dat opdrachtgevers aan freelancers uitgeven is gestegen, met maar liefst 7 procent. Dat blijkt uit de halfjaarmonitor van Tentoo, gebaseerd op hun bestand met ruim 15.000 freelancers en flexwerkers.

Of het resultaat dat opdrachtgevers het afgelopen half jaar 7 procent meer aan flexibele krachten uitgeven ook betekent dat dit allemaal bij de freelancers zelf belandt, is niet duidelijk.

Rollen omgedraaid

Tentoo noemt het opvallend dat er een dergelijke stijging is onder het aantal 55-plussers die freelancen. Voorgaande jaren zagen ze voornamelijk een stijging onder het aantal freelancende jongeren, geven zij aan. De rollen lijken nu dus omgedraaid.

Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo, geeft als mogelijke verklaring voor deze kentering dat er de afgelopen maanden blijkbaar meer vraag is naar freelancers met ervaring. Het aantal freelancers van 25 jaar en jonger is met slechts één procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Dit zou volgens Tentoo kunnen komen, omdat jongeren de afgelopen tijd vrij gemakkelijk aan een baan kunnen komen. Daarom zouden ze minder snel kiezen voor een bestaan als zelfstandige. Dat zou kunnen, maar er wordt tegenwoordig toch steeds vaker bewust gekozen voor het zzp-schap in plaats van dit aan te grijpen als noodoplossing?

Vraag naar freelancers houdt aan

Over alle leeftijdscategorieën is het bedrag dat opdrachtgevers uitgeven aan flexibele krachten gestegen met zeven procent. Ook is het aantal uren dat opdrachtgevers gebruikmaken van deze krachten gestegen, namelijk met vijf procent. Den Ronden: “De vraag naar flexibele medewerkers houdt aan. Voorheen waren veel werkgevers huiverig om vastigheid te bieden aan medewerkers, maar nu blijkt het juist weer lastig om vast personeel aan te trekken. De flexibele schil biedt zowel voor opdrachtgevers als freelancers en flexwerkers een prettig alternatief.”

Flevoland ziet hoogste omzetstijging

Freelancers in Flevoland zagen hun omzet (met 13%) het hardste stijgen van alle provincies. Den Ronden heeft hier wel een verklaring voor: “Flevoland ligt erg centraal en is daarom een makkelijke uitvalsbasis voor bedrijven uit alle windstreken”. In Noord-Holland en Gelderland steeg de omzet van freelancers met vier procent. Freelancers in Overijssel (min zes procent), Zuid-Holland (min vier procent) en Groningen (min twee procent) zagen hun omzet juist dalen.

Of de resultaten van Tentoo representatief zijn voor de hele groep zelfstandigen in Nederland, is natuurlijk de vraag. Het bedrijf heeft voornamelijk zelfstandig ondernemers in haar bestand die gebruikmaken van payrolling.

ZZP Barometer
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
SEAT- ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →