Kwart organisaties houdt in HR-beleid geen rekening met zzp’er

ZZP Barometer | HR-beleid onderzoek freelancers

Zo gaan Nederlandse bedrijven met freelancers om

SalarisNet meldt dat de helft van alle Nederlandse werkgevers in het HR-beleid geen verschil maakt tussen vaste werknemers en zzp’ers. Slechts een op de vier Nederlandse organisaties heeft een aangepast HR-beleid voor freelancers. Ongeveer een op de drie bedrijven (34,4 procent) biedt hen specifieke opleidingen aan.

In vergelijking met Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk investeren Nederlandse bedrijven relatief weinig in zzp’ers. Er wordt in Nederland door bedrijven een behoorlijk verschil gemaakt tussen vaste werknemers en zzp’ers. In België is dit nog extremer: zij komen uit de bus als het land waar het meeste verschil gemaakt wordt tussen zzp’ers en vaste medewerkers van alle onderzochte landen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek door HR-dienstenverlener SD Worx en de Antwerp Management School.

Weinig investering in zzp’ers

Pressebox geeft aan dat ook in Duitsland een tekort aan geschoolde werknemers is. Daarom huren steeds meer bedrijven freelancers in, om de gaten op te vullen. Dat merken wij ook in Nederland. Toch blijkt uit het onderzoek dat Nederlandse bedrijven op het vlak van opleidingen het minst investeren in hun freelance medewerkers in vergelijking met de andere bevraagde landen.

Het evaluatieproces verloopt in de meeste gevallen wel hetzelfde voor vaste en externe krachten. Bij ongeveer 60 procent van de Nederlandse bedrijven verloopt het evaluatieproces voor freelancers op dezelfde manier als voor vaste medewerkers.

Freelancers naar bedrijfsfeestjes

Wel komt naar voren dat Nederlandse freelancers, vergeleken met de andere onderzochte landen, het vaakst meedoen met de activiteiten van vaste werknemers. Zo worden zij in de meeste gevallen wel uitgenodigd voor bedrijfsfeestjes.

Mark Bloem, algemeen directeur bij SD Worx Nederland vertelt hoe de scheiding tussen werknemers en zelfstandigen steeds meer aan het verwateren is:

“Het wettelijke kader rond zzp’ers is behoorlijk streng. Traditioneel linken we een HR-beleid aan de klassieke werkgever-werknemer-relatie. In de samenwerking met freelancers is werkgeversgezag absoluut te vermijden, omdat er anders sprake is van schijnzelfstandigheid. In een HR-beleid voor externe medewerkers mogen daarom de klassieke indicaties van werkgeversgezag niet van toepassing zijn. De context is aan het veranderen: de scheiding tussen werknemers en zelfstandigen wordt dunner en steeds meer bedrijven doen een beroep op zzp’ers. Voor de Arbowet zijn bepaalde categorieën zzp’ers al gelijkgesteld aan werknemers. Er is geen enkele juridische reden waarom organisaties geen HR-beleid zouden kunnen voeren voor externe medewerkers. Natuurlijk zal dat beleid rekening moeten houden met de wetgeving: elementen die wijzen op een band van ondergeschiktheid en werkgeversgezag kunnen niet.”

ZZP Barometer
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
SEAT- ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →