Wie runt jouw bedrijf?

Avatar foto Groei
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Petra Fehring | Rollen zzp'er

Ontdek welke rol jij wilt vervullen om te kunnen groeien

Er zijn meer dan 1 miljoen zzp’ers in ons land. Allemaal zelfstandigen die hun eigen bedrijf hebben opgezet en deze actief runnen. Hier zitten hobbyisten tussen en freelancers die zich door grote bedrijven uurtje factuurtje laten inhuren. In mijn ogen vallen deze categorieën niet echt onder de noemer ‘ondernemer’.

Als echte ondernemer heb je een visie. Je hebt voor ogen wat je wilt bereiken met je bedrijf. Zodanig dat jouw bedrijf een expertstatus in de markt krijgt, waardoor klanten juist om jou vragen!

Dus, stel dat een kwart van die 1 miljoen zzp’ers echt serieus onderneemt, dan hebben we het over 250.000 ondernemers. Hoeveel van hen zijn écht succesvol in hun uppie?

De meeste zelfstandigen blijven alleen worstelen. Ze werken zich drie slagen in de rondte om alles te managen. Van klanten werven tot klanten dienen en alles wat ertussen zit. Met als gevolg dat je 7 dagen per week aan het werk bent.

Werk naar je doel toe

Nu is hard werken helemaal geen probleem, maar het moet wel ergens toe leiden. Je moet zien dat je naar je doel toewerkt, wetende dat je daarna je dagen anders kunt indelen. Dat, wanneer je een onderdeel in je bedrijf goed ingericht en opgezet hebt, dit minder aandacht behoeft en dat veel zaken voortaan ‘automatisch lopen’.

De drie rollen in ieder bedrijf

Ken je het boek ‘De ondernemersmythe’ van Michael E. Gerber? Een aanrader! Michael legt exact uit waar het bij zelfstandigen fout gaat. Hij vertelt hoe we als ‘techneut’ een expert zijn op ons vakgebied en met die kennis starten met ons bedrijf. Zonder kennis van hoe het runnen van een bedrijf eigenlijk werkt. Want, naast deze ‘technische’ kant missen we de twee andere rollen die we in ons bedrijf vertegenwoordigen.

De vraag is: wie runt jouw bedrijf? Laat me de drie rollen toelichten:

De ondernemer

Dit is de ondernemer die visie heeft, de strategie bepaalt, ontwikkelt en bedenkt hoe het bedrijf er uiteindelijk uit zou moeten zien. Hij kijkt altijd naar de toekomst.

De manager

De manager is pragmatisch, beheert de planning, organiseert, richt processen en systemen in, automatiseert, ordent, enz. Volgens Gerber leeft leeft de manager in het ‘verleden’, wat wil zeggen dat de manager voorkomt dat er problemen komen. Ook zorgt hij dat het daar waar het niet ‘werkt’ als eerste opgelost wordt.

De techneut

De techneut is de uitvoerder. Degene die diensten levert, kennis heeft over alle ins en outs, die houdt van zijn vak. Die weet hoe het beter kan en wat vaak ook de reden is waarom hij zijn bedrijf gestart is. De techneut leeft in het heden. Doet vandaag wat hij moet doen om zijn klanten te helpen.

Feitelijk zijn wij dus allemaal techneuten in ons eigen vakgebied en op die basis en met deze kennis starten we ons bedrijf. Herkenbaar?

Gelukkig zijn veel ondernemers slim genoeg om kennis elders op te doen. Over ondernemerschap, businessmodellen, marketing, etcetera. Dan hebben we het dus over de ondernemersrol, omdat we inzien dat we op deze wijze niet verder komen. Dat we hulp nodig hebben om het te veranderen.

Implementeren van kennis

Vervolgens moet je die kennis wel implementeren. Als je je nu al drie slagen in de rondte werkt, hoe ga je dan het nieuw geleerde ook nog toepassen? Hier komt de manager om de hoek kijken.

Dit is nu precies een onderdeel dat je kunt uitbesteden aan een andere zzp’er: de Virtueel Manager. Zij kan jou helpen met het implementeren, managen en goed inrichten van zaken. Samen met een Virtueel Assistent die een stuk uitvoering op zich kan nemen, zodat jij de ondernemersrol blijft houden en zorgt dat je je klanten kunt dienen.

Avatar foto
Petra Fehring

Petra Fehring is sinds 2008 zelfstandig ondernemer en heeft in 2013 de Academie voor Virtueel Professionals opgericht. De Academie is de eerste opleiding in Nederland en België waarin trainingen aangeboden worden voor Virtueel Assistenten (VA), Virtueel Professionals (VP) en Virtueel Managers (VM). Nieuwe beroepen in een nieuw ontstane markt voor professionals die weten dat ze meer in hun mars hebben, het heft in eigen hand nemen en zelfstandig ondernemer worden.

Bekijk alle artikelen van Petra Fehring →

Aanbevolen

Slim uitbesteden als zzp'er | ZZP Barometer
Hoe bepaal jij wat slim is om uit te besteden?
Groei
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Groeifases ondernemer | Max van Rooy
De 3 groeifases waar elke ondernemer doorheen gaat
Groei
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Inzicht | Petra Fehring
Creëer vrijheid door systemen op te zetten
Groei
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →